Trevor Noah
NOS NieuwsAangepast

Komiek Trevor Noah onder vuur na uitspraken over afkomst premier Sunak

Trevor Noah, komiek en presentator van The Daily Show, ligt in Groot-Brittannië onder vuur na uitspraken over de Britse premier Rishi Sunak, die begin deze week is benoemd.

Sunak is de eerste premier van Brits-Indiase afkomst. Zijn grootouders kwamen uit India, toen dat land nog een Britse kolonie was. Noah gebruikte dat gegeven deze week in het Amerikaanse satirische tv-programma The Daily Show.

Persoonlijkheid

Volgens hem is niet iedereen blij dat Sunak nu het hoogste politieke ambt bekleedt. "En dat is niet vanwege zijn beleid of vanwege zijn persoonlijkheid. Sommige mensen hebben een probleem met iets anders", aldus Noah.

Ook zegt hij: "Je hoort veel mensen zeggen: ze nemen het over, nu gaan de Indiërs Groot-Brittannië overnemen en wat wordt het volgende?". Volgens hem willen die mensen eigenlijk zeggen: "We willen niet dat mensen die we eerder hebben onderdrukt aan de macht komen, want misschien doen ze ons hetzelfde aan."

Racistisch land

Noah's optreden leidde in Groot-Brittannië tot op hoog niveau tot kritiek. Oud-minister van Financiën Sajid Javid, wiens ouders van Indiase afkomst zijn, noemde Noah's uitspraken "heel fout". Presentator Piers Morgan vroeg zich op Twitter af waarom Amerikaanse media Groot-Brittannië "ten onrechte neerzetten als racistisch land".

Noah reageerde op die tweet met: "Ik zei niet: het hele Verenigd Koninkrijk is racistisch. Ik had het alleen over racisten die Rishi niet als premier willen vanwege zijn afkomst. Daarom zei ik: sommige mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl