NOS Nieuws

Consumentenbond: alle spaartaks-gedupeerden compenseren 

De Consumentenbond vraagt mensen die in het verleden te veel belasting op hun spaargeld hebben betaald zich te melden. De belangenorganisatie trekt op met de Bond voor Belastingbetalers omdat de organisatie wil dat iedere gedupeerde gecompenseerd wordt en niet alleen de mensen die eerder bezwaar maakten.

In de zomer van 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de vermogensrendementsheffing tot 2017 oneerlijk was en in strijd met de het recht op eigendom. De Belastingdienst ging namelijk uit van een een fictieve rente op vermogen, daarover moesten spaarders met een vermogen boven een bepaalde grens belasting betalen.

Het werkelijke rendement was echter veel lager omdat de spaarrentes heel laag of nihil waren, waardoor spaarders meer vermogensbelasting moesten betalen dan hun vermogen opbracht. Zo'n 60.000 mensen die bezwaar maakten tegen hun belastingaanslag moest de Belastingdienst geld terugbetalen.

'Onbetrouwbare overheid'

Eerder dit jaar besloot de Hoge Raad dat mensen die geen bezwaar hadden gemaakt, niet hoeven te worden gecompenseerd. Ook staatssecretaris Van Rij van Financiën liet in september weten dat niet-bezwaarmakers niet in aanmerking komen voor compensatie.

De Consumentenbond vindt dat niet eerlijk en wil samen met de Bond voor Belastingbetalers een claim bij de overheid neerleggen. "We willen een signaal afgeven dat de overheid fout zit. Ze hebben onrechtmatig geld van burgers geïnd en zijn daarmee een onbetrouwbare overheid", zegt woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond in het NOS Radio 1 Journaal. "Het geld is niet van de overheid en dus moeten ze het teruggeven."

De Consumentenbond en Bond voor Belastingbetalers verzamelen nu gegevens van mensen die nog geen bezwaar hebben gemaakt en bundelen hun krachten om alsnog het teveel betaalde geld terug te halen. Volgens fiscalisten gaat het om miljarden. Omdat het om een principiële zaak gaat wil de Consumentenbond niets aan deze zaak verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl