NOS Nieuws

Adidas breekt met Kanye West na antisemitische uitspraken

Adidas zet per direct de samenwerking met Kanye West stop. Aanleiding zijn de antisemitische berichten die de Amerikaanse rapper twee weken geleden op sociale media heeft geplaatst.

"De recente uitspraken en acties van Ye zijn onacceptabel, haatdragend en gevaarlijk", zegt het Duitse kledingmerk in een verklaring. De succesvolle Yeezy-schoenenlijn van Adidas en Kanye West wordt daarom opgeschort.

Antisemitische uitspraken

West, die zijn naam in 2018 officieel heeft veranderd in Ye, raakte eerder deze maand in opspraak nadat hij sms-berichten tussen hem en collega-rapper Diddy online had gezet. Daarin suggereerde hij dat Diddy wordt aangestuurd door Joodse mensen.

Ook schreef hij op Twitter: "Vanavond nog wat slaperig, maar als ik wakker ben ga ik death con 3 op het Joodse volk", verwijzend naar de staat van paraatheid van het Amerikaanse leger, Defcon. Na zijn uitlatingen blokkeerden Twitter en Instagram de accounts van West.

Het was niet voor het eerst dat de Amerikaanse artiest, die aan een bipolaire stoornis lijdt, in opspraak raakt. Zo deed hij eerder een halfslachtige gooi naar het Amerikaanse presidentschap en noemde hij slavernij "een keuze".

Banden verbroken

Na de anti-Joodse uitspraken van West nam de druk op Adidas toe om de samenwerking met de rapper op te schorten.

Eind vorige week brak modemerk Balenciaga al met de artiest. Ook werd bekend dat een al afgeronde documentaire over het leven van de rapper niet wordt uitgebracht.

Yeezy-schoenen

West, behalve rapper ook ondernemer en ontwerper, was met zijn succesvolle schoenenlijn Yeezy sinds 2013 verbonden aan Adidas. Eerder werkte hij samen met Nike.

De Yeezy-schoenen leveren Adidas naar schatting bijna 2 miljard dollar per jaar op, waarvan West zo'n 200 miljoen ontvangt. Het sportmerk verwacht dat het stopzetten van de samenwerking met de rapper op korte termijn een negatief effect heeft van 250 miljoen dollar op de nettowinst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl