AFP
NOS Nieuws

Wekdienst 25/10: EU-overleg over energiecrisis • RIVM komt met coronacijfers

Goedemorgen! Vandaag buigen de energieministers van de EU zich over maatregelen om de energiecrisis te beteugelen en maakt het RIVM bekend hoeveel positieve coronatesten er zijn geregistreerd. Ook is er (waarschijnlijk) een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Eerst het weer: in de kustprovincies vallen vandaag nog enkele buien. In de rest van het land blijft het droog met geregeld zon. Het wordt een graad of 17.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De energieministers van de EU buigen zich over het begrenzen van de prijs van gas en andere maatregelen tegen de energiecrisis. Op de EU-top is donderdag afgesproken dat de lang omstreden plannen kunnen doorgaan als bezwaren kunnen worden weggenomen.
  • Het RIVM meldt hoeveel positieve coronatesten zijn geregistreerd in de afgelopen week. Het aantal vastgestelde nieuwe gevallen was vrijdag een stuk lager dan voorheen, maar het is nog onduidelijk of er sprake is van een dalende trend. Het RIVM meldt straks ook hoeveel mensen de herhaalprik hebben gekregen.
  • Met de voorlaatste speelronde voor de boeg loopt de spanning op in de Champions League. In poule E gaat Chelsea op bezoek bij Red Bull Salzburg en reist AC Milan af naar Dinamo Zagreb. Erling Haaland gaat met Manchester City op bezoek bij zijn oude club Borussia Dortmund.

Wat heb je gemist?

Meer dan honderd strafrechtadvocaten zeggen in een brandbrief bezorgd te zijn over de nieuwe opsporingsmethoden van het Openbaar Ministerie (OM), waarbij onder meer versleutelde communicatiediensten kunnen worden gehackt of afgetapt. Naar eigen zeggen begrijpen de advocaten dat die nieuwe methoden nuttig zijn, maar ze vinden dat justitie er niet transparant over is.

Daardoor kunnen de advocaten niet goed nagaan in hoeverre bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen en of het dus betrouwbaar is. "Dat klemt," schrijven ze, "omdat ondertussen wel sterke, feitelijke aanwijzingen bekend zijn geworden dat fundamentele mensenrechten zijn geschonden of dreigen te worden geschonden."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Er zijn ieder jaar enkele zonsverduisteringen, maar die zijn lang niet altijd vanuit Nederland te zien. Vandaag gebeurt dat wel: rond het middaguur zal 22 procent van de zon verduisterd zijn door de maan.

De weersomstandigheden zijn waarschijnlijk gunstig om de gedeeltelijke zonsverduistering te zien:

NOS

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl