Schrijver en psychiater Hans Keilson is overleden. Hij is 101 jaar geworden.

Tot op hoge leeftijd bleef hij werken als psychiater en bleef hij schrijven. Keilson stierf in een ziekenhuis in Hilversum.

In 2010 kwam Keilson nog in het nieuws door publicatie van zijn bekendste boek: In de ban van de tegenstander. Het boek verscheen al in 1959, maar werd in 2010 herontdekt in de VS.

Daarna volgde ook in Nederland een opleving. Het boek werd opnieuw uitgegeven en Keilson gaf veel interviews. Vorig najaar was hij een belangrijke gast op het Boekenbal.

Oorlog

Hans Keilson kwam uit een Joods liberaal gezin in de buurt van Berlijn. In 1934 publiceerde hij zijn eerste roman Das Leben geht weiter, over een jongeman in het interbellum. Kort daarna werd zijn boek door de nazi's verboden en kreeg hij een beroepsverbod.

Met zijn vrouw emigreerde hij in 1936 naar Bussum in Nederland. In 1939 komen ook zijn ouders naar Nederland, maar zij worden opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Daar vonden ze de dood. Keilson dook onder tijdens de oorlog en zat in het verzet. Tot zijn dood bleef Keilson in Bussum wonen.

STER reclame