Een zwaarbewapende Myanmarese agent (foto ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

'Leger Myanmar doodt 80 mensen bij luchtaanval'

Bij een luchtaanval door het regeringsleger van Myanmar zijn in de noordelijke regio Kachin zeker 80 mensen omgekomen. Ook vielen er zo'n 100 gewonden. Dat meldt de KIO, een beweging die strijdt voor meer autonomie van het gebied.

De aanval was tijdens een concert ter ere van het 62-jarig jubileum van de beweging. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat aan de aanval zeker drie Myanmarese gevechtsvliegtuigen hebben meegedaan.

Het kantoor van de Verenigde Naties in Myanmar reageert geschokt en spreekt van buitensporig en onacceptabel geweld.

Myanmar kampt al decennia met conflicten. Het geweld laaide op nadat de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi vorig jaar februari door het leger werd afgezet. Vele duizenden mensen zijn gearresteerd en zo'n 2400 mensen zijn door het leger of de politie gedood bij anti-juntaprotesten of doodgemarteld in detentie. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat er nog velen worden vermist. Duizenden anderen stierven bij oorlogsgeweld.

Deze week staat er in Indonesië een speciale bijeenkomst op het programma van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEAN, de organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië.

In de video is de ravage te zien na het bombardement:

Luchtaanval in Myanmar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl