Door verslaggever Eva Wiessing

Irini en Alexandros zijn beiden in de twintig. Ze zitten op het Syntagmaplein in Athene. Irini is er vanavond voor de tweede keer bij, haar vriend Alexandros komt voor het eerst mee. Ze doen niet mee met het geschreeuw en gejoel voor het parlementsgebouw. Ze hebben vanuit huis een handdoek meegenomen en zitten rustig voor een van de tentjes op het grasveld. "Wie weet is dit het begin van een ware volksopstand in Griekenland", zegt Irini. "Wij komen onze rechten opeisen".

Alexandros heeft eigenlijk helemaal geen tijd om te demonstreren. Hij is bewaker bij een warenhuis en ziet er bleek en moe uit. "Ik maak lange dagen van twaalf uur, terwijl ik steeds minder betaald krijg. Mijn baas zegt dat hij door de crisis niet meer kan betalen. Ze maken misbruik van ons, jongeren", zegt Alexandros.

Kapsalon

Maar hij heeft tenminste nog werk. Irini heeft sinds ze klaar was met haar opleiding als schoonheidsspecialiste, twee jaar geleden, nog nooit een normale baan kunnen krijgen. "Het is echt heel moeilijk om zo te leven". Af en toe mag ze invallen. Zo heeft ze een tijdje in een kapsalon gewerkt voor 400 euro per maand. Voor de ziektekostenverzekering moest ze zelf opdraaien.

"Ze eisen dat je er altijd bent en veel uren draait, maar ze geven je geen enkele zekerheid op een baan." Nu heeft ze weer geen werk en komt er helemaal geen geld binnen. Gelukkig woont ze nog thuis met haar moeder en broer. Hij werkt bij de politie.

Dieven

Irini's oplossing om uit de crisis te komen? Eerst moeten alle politici opstappen. "Het zijn dieven. Zij hebben al dat geld in hun zakken gestoken. Dan moet het gestolen geld op een of andere manier terug worden gehaald. En Griekenland moet meer gaan exporteren, want we hebben fantastische producten." In de tussentijd moet Europa helpen, vindt Irini.

Maar Alexandros heeft er wel begrip voor dat Nederland niet zomaar geld overmaakt. "We hebben nu economische hulp nodig, maar ik begrijp best dat de landen ons niet zomaar geld willen geven. We moeten eerst onszelf maar helpen."

Revolutie

Morgen komen Irini en Alexandros weer naar het Syntagmaplein. Deze demonstraties zijn eindelijk eens niet georganiseerd door de politieke partijen of de vakbonden. Irina: "Misschien komt er nu echt een revolutie. Dat is wat Griekenland nodig heeft".

STER reclame