Zalenverhuurcentrum De Schulenburch
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Honderden vacatures bij Utrechtse gemeenten leiden tot vertraging en uitstel

Honderden vacatures spelen Utrechtse gemeenten parten. Vanwege personeelstekorten worden projecten uitgesteld of vertraagd. Het probleem speelt in het hele land, RTV Utrecht heeft nu in kaart gebracht welke gevolgen dat heeft voor de gemeenten in de provincie.

Openstaande vacatures veroorzaken de grootste problemen, maar ook extra taken voor de gemeenten dragen eraan bij. Zo worden bijvoorbeeld in veel gemeenten medewerkers tijdelijk ingezet om bij te springen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Lekkend zalencentrum

In de gemeente Woerden wordt zalencentrum De Schulenburch in Kamerik geraakt. Het gebouw zou dit jaar worden gerenoveerd, maar er is geen projectleider te vinden. Het gevolg: verschuiving van het project naar volgend jaar.

Intussen raakt het gebouw steeds verder in verval. Voorzitter Ko Droogers is ten einde raad: "Een half jaar geleden was het lek, toen gutste het water naar beneden. De sporthallen waren niet meer te gebruiken", zegt hij bij de regionale omroep.

Het personeelstekort leidt niet alleen tot uitstel van projecten, ook inwoners die een paspoort of bouwvergunning aanvragen, moeten langer wachten dan gebruikelijk.

'Stoffig imago'

Volgens het UWV kampen gemeenten met een stoffig imago, waardoor veel mensen ze niet zien als aantrekkelijke werkgever. "De grap over de ambtenaar is snel gemaakt. Het is een beroep waar mensen niet snel voor kiezen, maar inrollen en er blijven tot ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt", zegt arbeidsmarktadviseur Jeroen Schuil van het UWV.

"Wat gemeenten moeten proberen", vervolgt hij, "is inzichtelijk maken waarom het leuk is om bij de overheid te werken. En wat het werk aantrekkelijk maakt. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk bij gemeenten."

Advertentie via Ster.nl