NOS Sport

Verstappen draagt zege op aan 'Didi': 'Verdrietig, maar ook trots op het team'

Zelfs een verprutste pitstop kon de concurrentie in de Verenigde Staten niet aan een GP-overwinning helpen. Meer dan elf seconden stond Max Verstappen tijdens een pitstop geparkeerd bij zijn pitcrew, die worstelde met het wielpistool van de linkervoorband.

"Ik had er geen woorden voor, het was heel frustrerend", reageerde de tweevoudig Formule 1-kampioen op het incident. "Het maakt het niet makkelijk voor ons", zei hij met een klein lachje, wetende dat het allemaal met een sisser afliep.

Red Bull-topman Marko: 'Na dominantie Mercedes doet constructeurstitel me heel veel'

"Gelukkig is dit een circuit waar je echt kunt racen. Het is geen baan waar je kansloos bent als er zoiets gebeurt", aldus de coureur van Red Bull Racing.

'Winnen in een moeilijk weekeinde'

Verstappen ging in de slotfase van de race achtereenvolgens Charles Leclerc en Lewis Hamilton voorbij. "Ik dacht dat ik in de eerste ronden na die pitstop iets te veel van mijn banden had gevraagd. Toch kon ik stapje voor stapje richting Charles."

"Het was niet makkelijk, maar ik ben heel blij dat we in dit moeilijke weekeinde gewonnen hebben." Daarmee doelde de wereldkampioen op het overlijden van Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz. De emoties waren zichtbaar bij het team, onder anderen bij adviseur Helmut Marko, die met betraande ogen luisterde naar de woorden van Verstappen vlak na de race.

Verstappen: "Deze overwinning dragen we op aan 'Didi'. Het enige wat we konden doen, is winnen voor hem. Hij was zo belangrijk voor het team. Ik ben verdrietig, maar ook trots op de manier waarop het team gewerkt heeft."

Red Bull verzekerde zich dankzij Verstappens winst en de vierde plaats van Pérez van de constructeurstitel. "We wisten dat we hier een grote kans zouden hebben, maar je wil het wel in stijl doen."

Ook Hamilton toonde zijn respect voor Matechitz, na een race waarin hij eindelijk weer eens een kans op een overwinning had. "Ik wil Red Bull condoleren met het overlijden van Matechitz."

Kort voor de GP van Austin werd op de baan stilgestaan bij het overlijden van Mateschitz

Hamilton: "Het voelde geweldig om aan de leiding te rijden, hier hebben we als team zo hard voor gewerkt het hele jaar. We trekken ons daaraan op. We blijven ervoor gaan, ooit zal het onze kant op vallen."

Dromen

Dromen van de zege deed Hamilton desondanks niet al te lang. "Ik heb een seconde gedacht: we kunnen dit volhouden. Maar de mediumband van Verstappen was te sterk voor ons."

Hamilton sloot in zijn Formule 1-loopbaan nog nooit een seizoen af zonder zege, maar staat dit jaar nog droog. Hij verwacht ondanks de hoopgevende race in de VS niet dat hij een grote kans heeft om een van de drie resterende races te winnen. "We moeten realistisch zijn. De Red Bull is met afstand de snelste auto van het veld."

Hamilton: "Het was geweldig om van de derde plek te starten, maar dat kwam door gridstraffen van Charles en Sergio (Pérez, red.). We weten waar we staan. Het is niet heel waarschijnlijk dat het de komende races echt anders zal zijn."

"Ik denk dat we een stap in de goede richting hebben gezet. Maar we verliezen nog steeds veel tijd op de rechte stukken, daar moeten we aan blijven werken."

'Gewoon iedere keer blij om te winnen'

Verstappen evenaarde in Texas het record van dertien GP-zeges in het seizoen. Hij is op gelijke hoogte gekomen met Sebastian Vettel en Michael Schumacher. Het is geen statistiek waar Verstappen, sowieso geen groot liefhebber van feiten en rijtjes, warm van wordt.

"We rijden tegenwoordig meer races, dus het is moeilijk vergelijken. We hebben een geweldig seizoen, maar met een geweldige auto kun je ook veel winnen. Ik kijk niet echt naar die statistieken, ik ben gewoon iedere keer blij om te winnen."

Record komt dichterbij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl