In Japan proberen ze nog steeds met man en macht de crisis in de kerncentrale Fukushima te bezweren. En dat is best gevaarlijk werk omdat de werknemers worden blootgesteld aan straling. Een 72-jarige man vindt het niet terecht dat die jonge mensen hun leven op het spel zetten, beter is het als ouderen dat doen.

Dat besloot Yasuteru Yamada een tijdje geleden toen hij naar het nieuws op de televisie keek. Het was tijd voor zijn generatie om op te staan. Wekenlang nam hij contact op met vrienden en oude bekenden, hij stuurde e-mails en zette zelfs berichten op Twitter. Met resultaat: inmiddels zijn er meer dan 200 gepensioneerden die hebben aangeboden om in de kerncentrale aan de slag te gaan. Ze noemen zichzelf de 'Skilled Veterans Corp'.

Geen kamikaze Zelf is hij een gepensioneerde ingenieur, anderen hebben in kerncentrales en fabrieken gewerkt, en er zitten zelfs een zanger en twee koks bij. Yamada noemt het geen kamikaze-actie: "Kamikazepiloten wisten dat ze gingen sterven, wij komen terug". Hij vindt het ook niet dapper, maar logisch. "Ik ben 72 en gemiddeld gezien heb ik nog zo'n 15 jaar te gaan. Zelfs als ik aan radio-activiteit zou worden blootgesteld, zou het nog 20 tot 30 jaar duren voordat kanker zich bij mij zou ontwikkelen. Daarom hebben wij ouderen minder kans op kanker."

Yamada probeert de regering nu zover te krijgen dat ze het aanbod van de vrijwilligers accepteren. De regering is dankbaar, maar voorzichtig, al zijn er wel een paar parlementariërs die Yamada steunen. "Ik heb contact met belangrijke politici en TEPCO-mensen. Maar meer kan ik op dit moment helaas niet zeggen. Het is een zeer gevoelig politiek onderwerp."

Bijna drie maanden sinds de aardbeving en tsunami het koelsysteem van de kerncentrale vernielden, komt er nog steeds straling uit. Dat leidt weer tot kleine explosies.

STER reclame