NOS NieuwsAangepast

Mladic aangekomen in Scheveningen

De Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic zit in de gevangenis van Scheveningen. Hij kwam daar even voor half tien dinsdagavond aan vanuit Rotterdam Airport. Daar was hij aan het begin van de avond met een Servisch regeringsvliegtuig geland. Het vliegtuig werd direct een hangar ingereden, die daarna werd afgesloten.

Daardoor was het onduidelijk hoe hij vervolgens naar de gevangenis in Scheveningen werd gebracht. Van het vliegveld stegen twee helikopters op en tegelijkertijd reed een colonne auto's weg.

Een van de helikopters is geland op de binnenplaats van de Scheveningse gevangenis. Ook reed een aantal auto's door de poort de gevangenis binnen. Aan de NOS is gemeld dat Mladic in één van de auto's zat.

De aankomst op Rotterdam Airport van de oud-commandant van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, werd wereldwijd gevolgd. Zowel in Rotterdam als in Scheveningen had zich een grote schare journalisten en belangstellenden verzameld.

Menselijke gevangenis

Na aankomst in de gevangenis is de procedure dat hij door de directeur van de gevangenis wordt ontvangen en zijn rechten krijgt voorgelezen. Ook staat een medische keuring op het programma. Het is de aanklager er alles aan gelegen om Mladic zo snel mogelijk fit te krijgen voor het proces.

De gevangenis staat bekend als de 'menselijkste gevangenis ter wereld'. De cellen hebben open deuren en er wordt bijvoorbeeld samen gekookt. Advocaten kunnen worden ontvangen en er is een familiekamer waar bezoek mag komen.

Vermoedelijk wordt Mladic binnen drie of vier dagen voorgeleid. Vanwege Hemelvaart kan het zijn dat dat pas na het weekend gebeurt. Waarschijnlijk zal het proces over zes of zeven maanden beginnen.

Zonder problemen

Nadat het Servische bevel tot overdracht was ondertekend, is de gang van Mladic naar het vliegveld in Belgrado zonder problemen verlopen. "Het heeft geen voeten in de aarde gehad om hem in het vliegtuig te krijgen", zegt correspondent David Jan Godfroid.

"Nadat bekend werd dat hij mocht worden overgedragen, heeft het een paar uur geduurd door wat formaliteiten. Terwijl de inkt van de bekrachtiging van de overdracht nog niet droog was, werd hij al naar het vliegveld gereden."

Langs de route is het niet onrustig geweest. "Dat kon ook niet", zegt Godfroid. "Het verkeer werd een half uur van tevoren stilgelegd en om de honderd meter stonden gewapende politiemensen. Mensen met slechte bedoelingen, als ze er al waren, hadden geen schijn van kans."

Belofte

De Servische minister van Justitie maakte bekend dat Mladic zou worden overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal. "Door het overdragen van Mladic aan Den Haag heeft Servië voldaan aan zijn internationale en morele plichten", zei de minister. "We hebben bewezen dat we onze beloftes nakomen."

Eerder vandaag verwierp de rechter het hoger beroep dat de Bosnisch-Servische oud-generaal tegen zijn overdracht aan het Joegoslaviëtribunaal had ingesteld.

Mladic is onder meer aangeklaagd voor genocide wegens de maandenlange belegering van Sarajevo en de massamoord op moslims in Srebrenica.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl