NOS Nieuws

Meer ziekmeldingen door griep en corona, maar ook door psychische klachten

Het ziekteverzuim loopt weer op, vooral door griepklachten en corona. Dat blijkt uit cijfers van Arboned, een van de grootste arbodiensten in Nederland, en HumanCapitalCare.

In september kwam het ziekteverzuim uit op 4,3 procent, dat is 0,3 procentpunt hoger dan in augustus. De stijging is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, maar door het tekort aan personeel valt deze toename veel bedrijven zwaar.

Bij grote bedrijven ligt het verzuim hoger dan bij kleine bedrijven. Maar door het toenemend verzuim staan juist de kleinere bedrijven nog meer onder druk. "Een bakker zal meer last ervaren dan een groot bedrijf, omdat dat meer ruimte heeft om dingen op te vangen", zegt Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken bij Arboned.

Het verzuim is het hoogst in het onderwijs, openbaar bestuur en zorg: zo'n 5,7 procent.

Psychische klachten

Behalve griep en corona zijn volgens Arboned ook psychische klachten oorzaak van het toenemend ziekteverzuim. "We zien dat het psychisch verzuim eigenlijk al langere tijd geleidelijk toeneemt en ook nog steeds een groot aandeel heeft binnen bedrijven", zegt Van Wijngaarden. "Dat heeft ook vaak meer impact, omdat die mensen vaak langer van de werkvloer weg zijn."

Door al die factoren komt de continuïteit binnen bedrijven volgens Arboned in het geding. "Daarom is het belangrijk om met elkaar goed te kijken naar de preventieve kant", zegt Van Wijngaarden. Zo raadt hij werkgevers aan om hun werknemers nog eens te wijzen op de basisadviezen voor corona.

En hij stelt voor om het 'snotneusprotocol' weer in te voeren, waarin duidelijk wordt wanneer je wel en niet naar werk komt. "Als je verkouden bent of ziek, kan je ook thuis werken. Uiteindelijk is het belangrijk als werkgever en ook als werknemers om goed op elkaar te letten, om onnodig verzuim te voorkomen", zegt Van Wijngaarden.

Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten veel bedrijven hetzelfde werk doen met minder mensen. "Dat houdt dus ook in dat je soms meer op je bord krijgt dan je eigenlijk zou willen." Het advies luidt dan ook dat werkgevers beter moeten kijken welke zaken prioriteit hebben en dus als eerste gedaan moeten worden, en welk werk naar de langere termijn kan worden geschoven.

Arboned adviseert werkgevers ook om in deze drukke periode hun werknemers meer werk te laten doen dat ze zelf leuk vinden en waar ze plezier in hebben. "Dat hou je beter vol en dan kun je je er ook makkelijker extra voor inzetten." Anderzijds kunnen werknemers zelf hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld te sporten en gezond te eten, wat de kans op uitval doet afnemen, zegt Van Wijngaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl