NOS NieuwsAangepast

Fraudetips bij Belastingdienst stapelen zich op en blijven liggen op de plank

De Belastingdienst doet al 2,5 jaar niets meer met fraudemeldingen. Alle tips blijven op de plank liggen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door NRC. Volgens de krant gaat het inmiddels om 25.000 onbehandelde tips van burgers en bedrijven over mogelijke fraude.

Het nieuwe registratiesysteem voldoet nog niet aan de privacywetgeving. Dat is de reden dat meldingen op de plank blijven liggen. "We bewaren alles en gaan ermee aan de slag zodra het systeem werkt en aan de regels voldoet", zegt de woordvoerder.

Er komt binnen enkele weken een Kamerbrief met meer informatie over de voortgang van het nieuwe registratieprogramma.

FIOD tippen werkt wel

Overigens kan belastingfraude nog wel op andere manieren worden opgespoord, vervolgt de woordvoerder. Dat kan bijvoorbeeld via reguliere controles, de inzet van speciale teams en tips aan de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Tips die binnenkomen bij de FIOD kunnen nog wel worden verwerkt; deze dienst werkt met een ander IT-systeem.

De Belastingdienst kreeg begin dit jaar een miljoenenboete opgelegd voor de werkwijze bij het vorige systeem, de zogeheten Fraude Signalering Voorziening (FSV). De Autoriteit Persoonsgegevens stelde vast dat de ingevulde persoonsgegevens vaak niet klopten. Hierdoor stonden mensen onterecht als mogelijke fraudeur geregistreerd.

Recordboete voor zwarte lijst

Ook werd op meerdere punten de privacywetgeving overtreden bij het gebruik van FSV, waar in totaal 270.000 mensen op de zwarte lijst stonden. De Belastingdienst kreeg daarom in april een recordboete van 3,7 miljoen euro opgelegd. Het omstreden systeem ligt stil sinds februari 2020, toen de problemen aan het licht kwamen.

Maar ook het nieuwe registratiesysteem (de Tijdelijke Signaleringsvoorziening TSV) rammelt nog, oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens afgelopen zomer. Daarop besloot staatssecretaris Van Rij van Financiën de implementatie van TSV op te schorten. De werkzaamheden aan de TSV zijn nog in volle gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl