AFP
NOS Wielrennen

Oud-toprenner Cipollini veroordeeld tot drie jaar cel wegens mishandelen ex-vrouw

Mario Cipollini is tot drie jaar celstraf veroordeeld. De Italiaanse oud-wielrenner is door de rechter schuldig bevonden aan het mishandelen en bedreigen van zijn ex-vrouw.

"Ik ben blij, gerechtigheid is geschied. Het waren moeilijke tijden, maar nu kan ik weer wat licht zien", zo wordt Cipollini's ex-vrouw Sabrina Landucci geciteerd in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De 55-jarige Cipollini heeft volgens de rechter zijn ex-vrouw jarenlang mishandeld, bedreigd en gestalkt. Hij heeft onder meer een pistool tegen haar voorhoofd gedrukt. De twee trouwden in 2005 en gingen in 2013 uit elkaar.

Behalve de gevangenisstraf moet Cipollini een boete van 85.000 euro betalen. De oud-renner is ook schuldig bevonden aan het bedreigen van de nieuwe partner van zijn ex-vrouw. De straf valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, die 2,5 jaar celstraf bedroeg.

Excentriek

Cipollini, bijgenaamd 'Mooie Mario', geldt als een van de beste sprinters aller tijden. Hij behaalde in zijn carrière 191 overwinningen, waaronder twaalf etappes in de Tour, liefst 42 etappes in de Giro en drie in de Vuelta. In 2002 werd hij wereldkampioen op de weg.

Buiten zijn prestaties viel hij op om zijn excentrieke gedrag en kledingstijl. Zo verscheen hij in 1999 verkleed als keizer bij de start van een Tour-etappe, verwijzend naar zijn andere bijnaam 'De keizer van de sprint'.

In onderstaande video uit 2017 blikten we terug op de carrière van Cipollini.

1999: Cipollini verschijnt in keizerkostuum bij de start

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl