NOS SportAangepast

'Iraanse klimster vermist na optreden zonder hoofddoek bij internationale wedstrijd'

De Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi wordt vermist, meldt de BBC. De atlete werd zondag het middelpunt van de belangstelling door zonder hijab mee te doen aan de Aziatische kampioenschappen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Rekabi kreeg wereldwijd veel steun na haar actie, maar tegelijkertijd werd er ook gesproken over de mogelijke consequenties. Iraanse vrouwen zijn sinds de Islamitische revolutie in 1979 verplicht in het openbaar hun haren te bedekken met een hoofddoek en lange loszittende kleding te dragen, ook bij deelname aan sportwedstrijden.

Geen contact

Volgens de BBC zijn vrienden van Rekabi er sinds zondagavond niet meer in geslaagd om contact met haar te krijgen. Haar telefoon en paspoort zouden zijn ingenomen. Het Iraanse team heeft het hotel in Seoul ook inmiddels verlaten, zo zocht een journalist van de BBC uit.

De 33-jarige Rekabi kwam zondag in de finale van de lead-competitie, waar ze als vierde eindigde, in actie met haar haren in een paardenstaart en met een hoofdband om.

"Historisch" en "een ongelooflijk moment voor Iraniërs", werd het genoemd op sociale media. In Iraanse media klonk het risico van haar optreden door. "Het is afwachten hoe het ministerie van Sport op deze actie zal reageren", schreef de Iraanse krant Hamshahri maandag.

"Wat normaal is voor bijna alle landen is een ongelooflijk moment voor Iraniërs, omdat vrouwen al 43 jaar worden gedwongen hun haren te bedekken, zelfs als ze buiten Iran meedoen aan wedstrijden", tweette een BBC-correspondent in de regio.

In Iran ontstonden ruim een maand geleden protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De moraalpolitie pakte haar op in Teheran, omdat zij haar hoofddoek niet droeg volgens de islamitische kledingvoorschriften. Ooggetuigen zeiden dat zij na haar arrestatie werd mishandeld. Amini raakte in coma en overleed drie dagen later in het ziekenhuis.

Sindsdien zijn duizenden Iraniërs de straat op gegaan om te demonstreren voor meer vrijheden. Door heel het land deden vrouwen uit protest hun hoofddoek af en knipten hun haar af. De protesten werden soms hard neergeslagen.

Elnaz Rekabi (rechts) tijdens wereldbekerwedstrijden in Moskou in 2021

Prominente Iraniërs, onder wie enkele topatleten uit het land, spraken zich afgelopen weken uit tegen het geweld waarmee de protesten worden neergeslagen. De Iraanse sterspeler Serdar Azmoun, goed voor 40 doelpunten in 62 interlands voor Iran en aanvaller van Bayer Leverkusen, sprak zich openlijk uit.

Hossein Mahini, de Iraanse oud-voetballer van Persepolis FC, werd gearresteerd vanwege zijn steun aan de protesten tegen het islamitische regime en kwam onlangs op borgtocht vrij. Voetballer Kaveh Rezaei, die eerder speelde voor Club Brugge, zit vast omdat hij de opstand in zijn land openlijk steunde. Het Iraanse voetbalelftal droeg eind september voorafgaand aan een vriendschappelijk duel tegen Senegal uit protest zwarte jassen, zonder logo's van de Iraanse nationale voetbalbond.

De Iran-protesten uitgelegd:

Dit keer is alles anders. De Iran-protesten uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl