Orkun Kökcü
NOS Voetbal

Kökcü weigert regenboogband: 'Voel mij vanuit geloof niet aangewezen persoon'

Orkun Kökcü is zondag geen aanvoerder van Feyenoord. De reden is dat de middenvelder zich vanuit geloofsovertuiging er "niet comfortabel" bij voelt om de regenboogband te dragen.

De tiende speelronde in de eredivisie staat in het teken van de nationale coming-outdag, waarbij de aanvoerders van alle clubs met de speciale band aandacht willen vestigen op homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgendermensen die hun seksuele voorkeur met hun omgeving delen.

Omdat Feyenoord de actie wel steunt, draagt reserve-aanvoerder Gernot Trauner de band tijdens de uitwedstrijd tegen AZ, die om 16.45 uur begint.

Ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier teleurgesteld over zijn.

Orkun Kökcü wil de regenboogband niet dragen

"Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur", benadrukt Kökcü.

"Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten."

Kökcü is geboren in Haarlem, maar vanwege zijn roots international van Turkije.

Bekijk hier de reactie van trainer Arne Slot op de beslissing van zijn aanvoerder:

Slot over weigeren regenboogband Kökcü: 'Orkun wil niet het uithangbord zijn'

"Ik hoop dat m'n keuze uit religieuze overwegingen ook wordt gerespecteerd", vervolgt de middenvelder, die sinds dit seizoen de aanvoerder is van de Rotterdammers.

"Ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier teleurgesteld over zijn. Dat is absoluut niet mijn bedoeling, al besef ik dat ik dat gevoel met deze woorden wellicht niet direct weg zal kunnen nemen."

Volgende wedstrijd weer aanvoerder

Trainer Arne Slot accepteert de beslissing van Kökcü en maakt hem bij de volgende wedstrijd gewoon weer aanvoerder. "Orkun wil niet het uithangbord van deze actie te zijn", is ook Slot na een gesprek met de speler duidelijk. "Als iemand zo'n keuze vanuit geloofsovertuiging maakt, heb ik dat vanuit mijn kant te respecteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl