NOS NieuwsAangepast

Mogelijk EHEC-patiënten naar Groningen

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen gaat mogelijk Duitse EHEC-patiënten behandelen. Het academisch ziekenhuis in Bremen heeft het UMCG benaderd, omdat het zelf capaciteit tekortkomt.

In Noord-Duitsland zijn honderden mensen met de EHEC-bacterie besmet geraakt. Zij kampen onder meer met nierfalen en darmklachten.

Tot nu toe zijn vijftien Duitsers overleden. Vandaag bezweek een 87-jarige vrouw aan de bacterie. Zij was al verzwakt door andere aandoeningen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen opgenomen kunnen worden; het ziekenhuis in Groningen onderzoekt hoeveel plek er is voor Duitse patiënten. De beide ziekenhuizen werken vaker samen.

Zweden

Voor het eerst sinds de uitbraak heeft de bacterie ook buiten Duitsland een slachtoffer gemaakt. Het gaat om vrouw van in de vijftig uit Zweden. Zij keerde zondag terug van een reis naar Duitsland.

In Nederland zijn zeker twee mensen besmet met de EHEC-bacterie. Een derde geval van nierfalen wordt nog onderzocht.

Bron onbekend

De bron van de EHEC-besmeting is nog steeds niet bekend. De Duitse overheid raadt af komkommer, sla en rauwe tomaten te eten zo lang niet duidelijk is wat de besmetting veroorzaakt.

Nederlandse komkommers zijn niet met de EHEC-bacterie besmet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit.

Door het stilvallen van de export van onder meer komkommers lijden Nederlandse tuinders een schade van 30 miljoen euro per week. In onder andere België en Rusland zijn importverboden ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl