Victor Steeman in april van dit jaar op het circuit van Assen
NOS NieuwsAangepast

Motorsportwereld rouwt om dood van jonge Nederlandse coureur

De motorsportwereld is vrij klein, iedereen kent elkaar. Het overlijden van coureur Victor Steeman (22) is volgens talentcoach Barry Veneman van de motorrijdersbond KNMV dan ook hard aangekomen.

Steeman overleefde een crash afgelopen weekend op het circuit van Portimão in Portugal niet.

Veneman herinnert zich Steeman als een bescheiden, rustige en sociale jongen: "In een groep zou je misschien niet meteen denken: daar staat een potentiële wereldkampioen. Maar Steeman was heel talentvol, misschien ook wat ondergewaardeerd."

Iemand die niet vaak viel

Motorsport-verslaggever Hans van Loozenoord herkent dat beeld van een bescheiden en rustige coureur die niet bepaald bekendstond als iemand die vaak viel.

"Hij was iemand die zijn risico's heel goed kon inschatten en vrij bedachtzaam te werk ging. Hij stond niet voor niets tweede in het kampioenschap. Dat bereik je alleen maar door vaak genoeg aan de finish te komen en op die motor te blijven zitten."

Oprichter Evert Slager van racesport.nl was er zaterdag bij op het circuit in Portugal. "Bij de sport wordt er vaker gevallen en in verreweg de meeste gevallen gaat het goed. Maar als je ziet dat coureurs elkaar raken en de wedstrijd wordt stilgelegd, dan weet je dat het ernstig is."

Volgens Slager stond Steeman bekend als een nette rijder, dat juist hem dit overkomt noemt hij extra wrang: "Hij nam geen onnodige risico's. Als je zoveel talent hebt, dan heb je het ook niet nodig om risico's te nemen."

Veilig genoeg?

Het ongeluk roept opnieuw de vraag op of de sport veilig genoeg is voor jonge coureurs. Steeman reed in de World Supersport 300-klasse, waarin alle motoren van verschillende merken gelijkgesteld worden. Ze hebben hetzelfde gewicht, dezelfde snelheid.

Slager: "In deze klasse zijn meerdere mensen verongelukt, omdat de banen te breed, te groot en te lang zijn. De motoren hebben te weinig vermogen, ze zijn niet snel genoeg, waardoor de jongens met z'n allen op de bocht afstormen. Als je dan valt, buitelt iedereen over elkaar heen en op deze manier is Victor ook overleden."

Talentcoach Veneman noemt de afgelopen maand een zware maand voor de motorsport, met drie doden wereldwijd. Eerder werden al maatregelen genomen om de sport veiliger te maken voor jonge coureurs. Zo is de leeftijdsgrens opgetrokken van 14 naar 16 jaar. Ook wordt er nu gereden in pakken met computergestuurde airbags in borst, nek, schouders en heupen.

Gelijke kansen

Veneman: "Je wil gelijke kansen voor iedereen, maar het zorgt er ook voor dat er nauwelijks verschillen worden gemaakt en soms twintig coureurs in volle snelheid op een bocht afkomen. Het zorgt voor spektakel, maar ook voor grotere risico's, ondanks dat de banen zelf misschien wel veiliger zijn dan ooit."

Veneman heeft zelf een racende zoon van 16 jaar: "Je voelt de impact en wat de sport met je doet. Daar hebben we het in ons gezin ook over: moet je hier wel mee doorgaan? We hebben dit gesprek vaker gehad, Victor is helaas niet de enige geweest."

Toch komen Veneman en Slager tot dezelfde conclusie. Dit is de zwarte kant van de sport, maar de risico's zijn vooraf ook bekend. "Met skiën, mountainbiken of uitgaan kunnen er ook dingen gebeuren, maar als je zo moet leven, wat kun je dan nog?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl