NOS NieuwsAangepast

'Iedereen gaat profiteren', zegt Truss op partijcongres

De Britse premier Truss heeft op het congres van de Conservatieve Partij in Birmingham haar stimuleringsplan voor de Britse economie verdedigd. "Verandering gaat altijd gepaard met verdeeldheid", zei ze op de laatste dag van de partijbijeenkomst.

"Niet iedereen zal hier voor zijn, maar iedereen zal van het resultaat profiteren: economische groei en een betere toekomst. Dat is het plan dat wij gaan waarmaken."

"Iedereen zal van het resultaat profiteren", zei Truss:

Liz Truss in toespraak: 'Iedereen zal van de veranderingen profiteren'

Truss riep haar partijgenoten ertoe op de eenheid te bewaren. De premier probeert haar gezag te herstellen na de slechte ontvangst van de plannen die minister van Financiën Kwarteng vorige maand presenteerde. In dat plan wordt de staatsschuld met tientallen miljarden verhoogd, om het gat te dichten dat ontstaat door het wegvallen van belastinginkomsten en een energiesteunpakket te bekostigen.

Na de presentatie van de financiële plannen raakten de markten in paniek, daalde het pond en moest de centrale bank ingrijpen om staatsobligaties te stabiliseren. Daarnaast was er kritiek op de gevolgen voor de inkomensverdeling; vooral de allerrijksten zouden profiteren van de aangekondigde belastingverlagingen.

Volgens Truss zijn belastingverlagingen essentieel om groei te stimuleren: "Te lang ging het politieke debat over de vraag hoe we de economische taart moeten verdelen. De taart moet groter worden, zodat iedereen een groter deel kan krijgen", zei Truss.

Eén belangrijk thema noemde Truss niet in haar toespraak: de hoogte van uitkeringen. Haar voorganger Boris Johnson had dit jaar nog beloofd dat hij de uitkeringen zou verhogen in lijn met inflatie.

Truss speelt echter met de gedachte dat los te laten. Zij overweegt de uitkeringen te laten stijgen in lijn met de gemiddelde stijging van de salarissen, die veel minder snel omhoog zijn gegaan dan de inflatie. Het zou haar regering zo'n 5,7 miljard euro besparen. Het betekent wel dat Britten met een uitkering midden in een energiecrisis te maken krijgen met een reële inkomstendaling.

Er was openlijk verzet bij de Conservatieven tegen dat idee op de partijconferentie. Verschillende zwaargewichten, inclusief leden van haar kabinet, dringen er bij Truss op aan de uitkeringen te laten stijgen in lijn met inflatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl