Een zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève
NOS Nieuws

Bahrein trekt zich terug uit verkiezingen VN-Mensenrechtenraad

Bahrein trekt zich terug uit de verkiezing voor een plek in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De kandidatuur van de eilandstaat stond onder druk vanwege beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in het land.

Bahrein zegt dat het zich terugtrekt als gevolg van "overleg met zijn geografische groep". Wat daar precies mee bedoeld wordt, is niet duidelijk. Wel benadrukt een regeringswoordvoerder tegenover persbureau Reuters dat Bahrein de Mensenrechtenraad steunt: "We zullen samenwerken met andere VN-lidstaten om het verbeteren van mensenrechten wereldwijd te promoten."

Er is internationale kritiek op Bahrein vanwege de mensenrechtensituatie daar. Zo zitten er duizenden betogers, journalisten en activisten in de gevangenis, na protesten tegen de regering in 2011. Een deel van die mensen zou zijn veroordeeld in massa-processen. Bahrein spreekt dat tegen en zegt dat verdachten in lijn met internationale wetten worden veroordeeld.

Volgens Amnesty International worden mensenrechtenverdedigers en mensen met een afwijkende mening in de Golfstaat zwaar onderdrukt. De organisatie concludeerde vorig jaar dat de mensenrechten er "stelselmatig met voeten worden getreden".

De Mensenrechtenraad doet geen juridisch bindende uitspraken, maar kan wel politieke druk uitoefenen. Daarnaast kan die onderzoeken instellen die internationale rechtszaken kunnen ondersteunen. Later deze maand wordt bekend welke nieuwe landen er worden verkozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl