Getty
NOS Wielrennen

Laporte wint Binche-Chimay-Binche, Belgen klappen voor Evenepoel in regenboogtrui

Christophe Laporte heeft de eendagsrit Binche-Chimay-Binche gewonnen. In de oplopende straten en stroken met milde kasseien van Binche was de Jumbo-Visma-renner sneller dan medevluchter Rasmus Tiller, de Noors kampioen die vorig jaar ook als tweede eindigde achter winnaar Danny van Poppel.

Laporte en Tiller ontsnapten op tien kilometer van de streep uit een kopgroep van een tiental renners.

Getty
Christophe Laporte wint in de straten van Binche

De ruim 198 kilometer lange rit door de Waalse Ardennen met start en finish in Binche was de eerste race van Remco Evenepoel in de regenboogtrui, nadat hij anderhalve week geleden in Wollongong met overmacht de wereldtitel greep.

Met nog zestig kilometer te gaan, liet Evenepoel zich even zien met een kleine ontsnapping, maar veertig kilometer later liet de Belg zich langzaam terugzakken tussen de auto's. Hij kwam op flinke achterstand van de winnaar lachend en zwaaiend over de streep. Maar de Belgen konden hun wereldkampioen toch even zien rijden in eigen land.

Pro Shots
Remco Evenepoel in de regenboogtrui in Binche

Toen Evenepoel het liet lopen, kachelde het peloton hard door, zoals ze vanaf 90 kilometer al deden. Biniam Girmay en Taco van der Hoorn liet zich actief vooraan zien. De Intermarché-Wanty-Gobert-renners koersten immers in bekend gebied, de regio is de thuisbasis van de wielerploeg.

Verschillende vluchtpogingen waren al gefaald toen Tony Gallopin met een kleine twintig kilometer tot de streep demarreerde en gezelschap kreeg van een tiental vluchters, onder wie dus winnaar Laporte, maar ook de Belg Philippe Gilbert, die stopt met wielrennen en vandaag zijn laatste etappe in België reed. De oud-wereldkampioen eindigde als zesde.

Onbedreigd naar zege

Laporte en Tiller ontsnapten op minder dan tien kilometer van de finish uit de vluchtgroep en sloegen een gat van vijf, tien en in de laatste kilometer vijftien seconden. Op de kasseistroken in Binche moest Tiller Laporte al direct laten gaan en reed de Fransman onbedreigd naar de zege.

Binche-Chimay-Binche staat ook bekend als de Frank Vandenbroucke-memorial. De Belgische wielrenner was de Evenepoel van zijn tijd, een grote belofte die in 1999 de mooiste overwinning van zijn carrière behaalde in Luik-Bastenaken-Luik toen hij Michael Boogerd uit het wiel reed. Zo goed als Evenepoel werd hij nooit en in 2009 overleed Vandenbroucke in een vakantieresort in Senegal.

Het vrouwenpeloton reed dinsdag ook Binche-Chimay-Binche en daarin won de Europees kampioen Lorena Wiebes met groot machtsvertoon.

In de tweede editie van de Belgische wedstrijd liet ze Marjolein van 't Geloof en Anniina Ahtosalo uit Finland ruim achter zich in de sprint. Wiebes' ploeggenoten bij DSM leverden haar op de hellende kasseienstrook kort voor de finish perfect af, waarna ze de in de massasprint oppermachtig bleek.

Het was de 23ste zege voor de 23-jarige Wiebes dit seizoen. Na dit seizoen stapt ze over naar SD Worx.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl