Jim Redmond (rechts) helpt zijn geblesseerd geraakte zoon over de finish
NOS Sport

Vader Redmond, die zoon tijdens Spelen 1992 over finish hielp, overleden

Het olympisch stadion van Barcelona, in augustus 1992. De halve finales van de 400 meter. Vader en zoon Redmond, samen over de finish. Niet omdat er nog iets te winnen viel, maar omdat het moest. Het is een memorabel moment in de olympische geschiedenis.

Vader Jim Redmond, die zijn geblesseerd geraakte zoon Derek die dag tijdens de laatste 100 meter ondersteunde, is op 81-jarige leeftijd overleden.

'Hij moest finishen'

De Britse atleet Derek Redmond was in topvorm aan de Spelen begonnen en had zich met de snelste tijd in zijn serie geplaatst voor de halve finales. Maar nog voordat de race halverwege was, schoot het in zijn hamstring.

Een plek in de finale was meteen uit zicht, maar Redmond weigerde het bijltje erbij neer te gooien. In plaats van zich te melden bij de medische staf, strompelde hij richting de streep.

1992: vader en zoon Redmond finishen samen en krijgen staande ovatie

Jim Redmond zag het gebeuren, aarzelde niet, stond op van zijn plek op de tribunes en rende naar beneden om zich bij zijn worstelende zoon te voegen. Toen de twee elkaar vonden, barstte Derek in huilen uit.

Staande ovatie

Gezamenlijk gingen vader en zoon daarna richting de finish, waarbij ze ondertussen diverse officials van zich afsloegen. Toen het eindpunt was bereikt, volgde een staande ovatie van de toeschouwers in het stadion.

"Wat er ook gebeurde, hij moest finishen en daarbij zou ik hem helpen", zei vader Redmond naderhand. "We waren samen aan zijn carrière begonnen en zouden die ook samen eindigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl