Overstromingen in Charleston, South Carolina
NOS NieuwsAangepast

Dodental orkaan Ian loopt op, Cuba vraagt VS om noodhulp

In het zuidoosten van de Verenigde Staten zitten zeker twee miljoen mensen zonder stroom na het overtrekken van orkaan Ian. In South Carolina, waar de orkaan eerder vandaag weer aan land kwam, is Ian inmiddels afgezwakt tot een storm. Eerder deze week trok de orkaan een spoor van vernieling door Florida en Cuba, in Florida is het dodental inmiddels opgelopen tot 45, meldt CNN. op basis van lokale overheden.

De schade in South Carolina lijkt beperkter te zijn dan in Florida, waar straten volledig onder water stonden. Ook in South Carolina was sprake van overstromingen, maar die vonden vooral plaats in de kustplaatsen. Ook raakten huizen beschadigd. Voor zover bekend zijn er daar geen slachtoffers gevallen.

Beelden van de schade in Florida:

Orkaan verandert Florida in rampgebied, meerdere steden overstroomd

Woensdag kwam Ian aan land in Florida, nadat de storm eerder over Cuba was getrokken. Vooral het westen van het land werd hard getroffen, Ian kwam daar aan land met windsnelheden van zo'n 200 kilometer per uur, en ging gepaard met hevige regenval. Er vielen zeker twee doden.

Veel Cubanen zitten nog zonder stroom en hebben nauwelijks te eten. De Cubaanse regering heeft noodhulp gevraagd aan de Verenigde Staten, meldt The Wall Street Journal.

De schade in Cuba:

Veel schade op Cuba na orkaan: 'Maar we leven nog'

Eerder gingen al honderden mensen in Cuba de straat op om te protesteren tegen de overheid, die volgens de demonstranten te weinig noodhulp biedt. De protesten werden na een paar uur beëindigd door de politie.

De demonstranten blokkeerden straten, sloegen op potten en pannen en legden rottend voedsel op straat:

Cubanen protesteren in het donker: 'Al vier dagen geen elektriciteit'

Protesten in Cuba zijn niet gebruikelijk. Vorig jaar juli werd wél enkele dagen geprotesteerd tegen de regering en de Cubaanse Communistische Partij vanwege een gebrek aan voedingsmiddelen en medicijnen. Daarbij pakte de politie ruim duizend demonstranten op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl