AFP
NOS VoetbalAangepast

Spaanse bondscoach snijdt rigoureus in selectie: geen rebellerende speelsters

Bondscoach Jorge Vilda heeft na de rebellie van meerdere Spaanse voetbalsters rigoureus gesneden in zijn selectie. De speelsters die naar verluidt om zijn ontslag vroegen, lijken verbannen.

In een mail aan de Spaanse bond RFEF meldden vijftien speelsters vorige week ieder in een afzonderlijk bericht dat de situatie onder de trainer hun emotionele toestand en gezondheid "aanzienlijk" beïnvloedt. Ze zouden ongelukkig zijn over de omgang met blessures, de sfeer, het selectiebeleid en de trainingen.

De rebellen, van wie de namen door de bond niet werden geopenbaard, dreigden met een boycot als de bondscoach niet zou vertrekken. De bond gaf geen gehoor aan de oproep om Vilda te ontslaan en steunde de bondscoach juist.

De afwezigen

Onder anderen Barcelona-speelsters Patri Guijarro, Mapi Leon, Sandra Panos, Claudia Pina en Aitana Bonmatí zijn nu niet geselecteerd. Ook Ona Batlle en Lucía García van Manchester United en Leila Ouahabi en Laia Aleixandri van Manchester City ontbreken in de selectie.

EPA
Jorge Vilda na de uitschakeling op het EK door Engeland

Topspeelster Alexia Putellas, die haar ploeggenoten had gesteund, is momenteel geblesseerd. Ook Jenni Hermoso en verdedigster Irene Paredes, die weliswaar geen mail aan de Spaanse bond hadden gestuurd maar de rebellerende speelsters wel steunden, zijn niet uitgenodigd.

"Deze rotzooi is schadelijk voor het Spaanse voetbal", zei bondscoach Vilda vrijdag. "Het is een blamage ten overstaan van de hele wereld. Ik wou dat er meer duidelijkheid was en dat ze me het persoonlijk hadden verteld. Ik weet zeker dat we dan niet in deze situatie hadden gezeten."

De bond liet weten de coach volledig te steunen en dat de speelsters pas kunnen terugkeren in de selectie als ze hun fout hebben toegegeven en om vergeving hebben gevraagd. "We hebben een selectie om trots op te zijn", zei Vilda. "Ik heb de kracht om een nieuw team te creëren."

Van Dongen: 'Beschamend hoe bond Spaanse bondscoach in bescherming neemt'

Oranje-international Merel van Dongen maakt als speelster van Atlético Madrid de crisis van nabij mee. Zo zit ze in de kleedkamer met speelsters die verbannen zijn en speelsters die wel nog met Vilda voor het nationale elftal willen blijven spelen.

"Als je van vijftien speelsters te horen krijgt dat ze geen vertrouwen meer in je hebben, dan moet je zo groot zijn als coach om te zeggen dat het dan ophoudt", zegt Van Dongen. "Zoals met talloze coaches gebeurt in het voetbal. Dat de bond hem op deze manier in bescherming neemt, vind ik beschamend."

In onderstaand audiofragment vertelt Merel van Dongen ook over haar benoeming in de Global Player Council van de internationale spelersvakbond FIFPRO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl