ANP
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 30/9: Poetin tekent verdragen bezette regio's • Winnaars Gouden Kalveren bekend

Goedemorgen! Vandaag tekent Poetin de verdragen waarmee hij vier bezette Oekraïense regio's inlijft. Energieministers komen bij elkaar in Brussel over het afromen van winsten van energiebedrijven. En op het Nederlands Film Festival worden de winnaars van de Gouden Kalveren bekendgemaakt.

Eerst het weer: na het oplossen van nevel en mist een zonnig weerbeeld. In de middag ook stapelwolken. Bij een zwakke tot matige zuidenwind warmt het op naar 16 graden. Het blijft vrijwel overal droog, alleen aan zee is nog kans op een bui. Tijdens het weekend wisselvallig met een stevige westenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Russische president Poetin tekent vandaag verdragen waarmee hij vier bezette Oekraïense regio's inlijft.
  • De energieministers van de EU-landen komen bij elkaar in Brussel. Ze praten over het afromen van winsten van energiebedrijven en solidariteitsbijdragen van fossiele bedrijven.
  • Tijdens het slotgala van het Nederlands Film Festival worden de winnaars van de Gouden Kalveren 2022 bekendgemaakt. Onder de genomineerden zijn veel films en series van streamingsdiensten.

Wat heb je gemist?

Orkaan Ian heeft in de Amerikaanse staat Florida veel schade aangericht. Door het hoge water kunnen hulpdiensten moeilijk bij inwoners van de staat komen. De vrees bestaat dat bij het noodweer vele doden zijn gevallen.

President Biden sprak de angst uit dat Ian de dodelijkste orkaan is die Florida ooit trof. "De aantallen zijn onduidelijk, maar we horen de eerste berichten die mogelijk wijzen op een aanzienlijk verlies aan mensenlevens."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Alessandra Korap vecht voor het behoud van 'haar' Amazone. Net als veel andere inheemsen maakt ze zich grote zorgen. Als het beleid van de regering Bolsonaro wordt voortgezet is de Amazone straks niet meer te redden, denkt ze.

Alessandra Korap vecht voor de Amazone, en 'buigt niet'

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl