NOS NieuwsAangepast

Heldhaftige kleuterjuf krijgt onderscheiding

Van de ene op de andere dag is juf Martha wereldberoemd. Afgelopen vrijdag brak er een schietpartij uit voor de Alfonso Reyes school in Monterrey, in Mexico. De kleuterjuf hield het hoofd koel: ze filmde hoe zij en haar leerlingen dekking zochten en hoe ze de kinderen kalm hield. Het filmpje werd een hit op internet, en juf Martha een nationale held. Vandaag werd ze onderscheiden.

Aanvankelijk bleef de kleuterjuf anoniem, maar al snel lekte haar twitternaam uit: @mrivera1276. De ochtend voor het schietincident had ze 29 volgers, op het moment van dit schrijven zit ze al ver over de 2000. Al snel werd ook haar echte naam bekend: Martha Rivera Alanís.

Juf Martha geeft liever geen interviews. Via twitter liet ze weten: "Het was niet mijn bedoeling om beroemd te worden of erkenning te krijgen. Ik was toevallig op het moment helder genoeg om te filmen en onze realiteit te tonen".

Monster

Monterrey is de op één na rijkste stad van Mexico, een belangrijk economisch centrum. Heineken zit er en tal van andere multinationals. Begin 2010 verschenen er ineens spandoeken op allerlei plaatsen: "Het Monster komt eraan. Afzender: Z". Die laatste letter van het alfabet zegt elke Mexicaan genoeg: het machtige drugskartel van de Zetas.

Met het spandoek kondigde de bende aan de macht in de stad over te willen nemen van het Golfkartel. Het was het begin van een bloedige strijd om de macht in Monterrey en de deelstaat Nuevo León. Daarbij vielen alleen al in de maand mei van dit jaar zeker 200 doden.

President Calderón

Afgelopen vrijdag was het weer raak. Bij een taxistandplaats in het zuiden van de stad, voor de school van juf Martha. Een plek die waarschijnlijk werd gebruikt om drugs te verkopen. Twee pick-up trucks reden langs, gewapende mannen stapten uit en schoten met AK-47 mitrailleurs op een groepje mannen voor de school. Er vielen vijf doden, een van hen was een toevallige passant. Het was niet de eerste keer dat juf Martha zo'n schietpartij meemaakte op school. Het was wel de eerste keer dat ze het filmde.

Dat filmpje maakte indruk, in Mexico en ver daarbuiten. De drugsoorlog die sinds 2006 al zeker 38.000 mensenleven heeft gekost, raakt iedereen. Veel Mexicanen zijn het geweld spuugzat. Zij zien juf Martha als een heldin die niet bang was, maar verontwaardigd laat zien wat de drugsoorlog betekent. "Loop niet weg, zet het op Twitter", zei juf Martha vanochtend, op de eerste schooldag na het schietpartij. Ze kreeg een onderscheiding voor haar moed van de gouverneur. Op Twitter eisen bewonderaars meer: zij willen dat juf Martha straks ook bezoek krijgt van president Calderón.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl