NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 29/9: Tweede Kamer bespreekt eigen regels • Winnaars jeugdboekenprijzen bekend

Goedemorgen! Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het aanpassen van het eigen reglement. En de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel worden bekend.

Eerst het weer: de meeste buien vallen in het westen en midden van het land. Dieper landinwaarts is het vaker droog. Tussen de buien door wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het 14 of 15 graden. Komende dagen blijft het wisselvallig en gaat het harder waaien.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer praat over zichzelf: er wordt een aanpassing besproken van het interne reglement. D66 en ChristenUnie stellen voor dat "het bedreigen van een persoon" ongeoorloofd is. Segers (CU) en Paternotte (D66) zeggen dat er verschillende gevallen van bedreigingen zijn geweest, die onder het artikel kunnen vallen. Een groot deel van de Kamer steunt het idee.
  • In Frankrijk is een staking in alle sectoren. De stakers eisen hogere salarissen en pensioenen. Ook willen ze een oplossing voor de energiecrisis en de hoge inflatie.
  • En de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel worden bekend. Dat zijn de belangrijkste jaarlijkse prijzen voor jeugd- en kinderboeken. De griffel ging vorig jaar naar Pieter Koolwijk met zijn boek Gozert, het penseel naar Ludwig Volbeda.

Wat heb je gemist?

Meerdere kustplaatsen in de Amerikaanse staat Florida zijn getroffen door een stormvloed van 3,6 meter hoog, veroorzaakt door orkaan Ian. De tropische storm kwam gisteren aan land aan de westkust van de staat.

De orkaan zal volgens gouverneur DeSantis terechtkomen in de top 5 van zwaarste stormen die Florida ooit hebben getroffen. Vanuit verschillende staten zijn hulptroepen onderweg, waaronder helikopters en reddingswerkers.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Padel, een sport die lijkt op tennis en squash, wordt steeds populairder. Nederland telt nu 1400 padelbanen en er komen er steeds meer bij. Maar omwonenden zien het niet zitten: die balen van de geluidsoverlast.

Niet iedereen enthousiast over padel: 'Hele dag door geluid'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl