ASF
NOS Nieuws

Marokkaanse mensenrechtenactivist Aïcha Chenna (81) overleden

De Marokkaanse mensenrechtenactivist Aïcha Ech-Chenna is overleden. Ze bekommerde zich jarenlang als een van de weinigen om het lot van ongetrouwde moeders; een groep vrouwen die zowel door hun families als door de samenleving verstoten wordt.

Chenna (81) begon haar carrière als verpleegkundige. Later werkte ze in andere functies in de zorg en het onderwijs. In 1985 richtte ze de Association Solidarité Féminine (ASF) op, een organisatie die opkomt voor de rechten van vrouwen, onder wie ongetrouwde moeders, hun kinderen en slachtoffers van seksueel misbruik. De ASF ving hun kinderen op en gaf hen een beroepsopleiding, zodat ze een onafhankelijk bestaan konden opbouwen.

Dat leverde haar uit conservatieve hoek kritiek en zelfs doodsbedreigingen op. De critici betoogden dat zij met haar werk prostitutie promootte. "We moedigen vrouwen niet aan om seks te hebben en zonder getrouwd te zijn zwanger te raken", was haar antwoord. "Elke vrouw heeft het recht op bescherming."

De inspiratie voor haar werk vond ze onder meer in haar eigen jeugd. Ze verloor haar vader op jonge leeftijd, waarna haar moeder hertrouwde. Haar stiefvader wilde haar van school halen toen ze 12 was, maar haar moeder verzette zich daartegen en stuurde haar naar een tante in Casablanca, waar ze een Franstalige middelbare school kon bezoeken.

Chenna ontving voor haar werk in binnen- en buitenland diverse prijzen en onderscheidingen, onder meer de Amerikaanse Opus Prize waar een geldprijs van 1 miljoen dollar aan is verbonden. "Deze prijs is de garantie dat de ASF na mijn dood kan voortbestaan", zei Chenna. Ze stierf na een kort ziekbed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl