AFP (beeldbewerking NOS)
NOS Nieuws

Wekdienst 24/9: Allereerste Pride in Ede • Protesten van Iraniërs en Russen in Den Haag

Goedemorgen! Vandaag is in Ede de allereerste Pride in de geschiedenis van de stad en organiseren onder meer Vluchtelingenwerk en het COA de 'Open azc dag'. In Den Haag gaan zowel Iraniërs als Russen de straat op om te protesteren tegen de ontwikkelingen in hun vaderland.

Eerst het weer: bewolkt en perioden met regen. Vanmiddag vanuit het noorden langzaam droger en geleidelijk ook opklaringen. Het wordt 16 graden, maar tijdens regen is het koeler.

Weerplaza

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De gemeente Ede staat dit weekend in het teken van de Pride. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de overwegend religieuze en conservatieve stad dat onder de paraplu van Pride een evenement wordt georganiseerd. De organisatie zegt dat Pride Ede er niet alleen is voor de queer community, maar ook voor hetero's die tolerantie belangrijk vinden.
  • Het is 'Open azc dag': zo'n zestig asielopvanglocaties openen hun deuren voor bezoekers. De dag wordt ieder jaar georganiseerd door onder meer Vluchtelingenwerk, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bezoekers kunnen uitleg krijgen over de asielprocedure in Nederland en in gesprek gaan met asielzoekers.
  • In Den Haag demonstreren Iraniërs om aandacht te vragen voor de vrouwenrechten in Iran, naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw in dat land. De 22-jarige Mahsa Amini overleed eerder deze maand nadat ze was opgepakt omdat ze zich volgens de religieuze politie niet had gehouden aan de regel dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken.
  • Ook Russen gaan in Den Haag de straat op. Zij protesteren bij de Russische ambassade tegen de gedeeltelijke mobilisatie die president Poetin heeft afgekondigd in hun vaderland.

Wat heb je gemist?

Oekraïne neemt diplomatieke stappen tegen Iran. Volgens de Oekraïense regering heeft Iran gevechtsdrones geleverd aan Rusland en staat dat gelijk aan "samenwerking met het kwaad".

Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldigen Iran er al langer van dat het de Russische strijdkrachten voorziet van drones. De regering in Teheran spreekt dat tegen en zegt een neutrale positie in te nemen in de oorlog in Oekraïne.

Het Oekraïense ministerie van Defensie maakte gisteren echter bekend dat het leger zes Iraanse drones uit de lucht had geschoten. Op Twitter plaatste het ministerie beelden die dat zouden bewijzen.

De Oekraïense regering trekt nu als vergelding de accreditatie van de Iraanse ambassadeur in Kiev in. Ook wordt het aantal medewerkers van de Iraanse ambassade "aanzienlijk" gereduceerd, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In de gangen onder de Cannerberg in Maastricht zat tot 1992 een NAVO-hoofdkwartier. Nu is er een video-expositie over migratie te zien.

Naar de film in een voormalig NAVO-hoofdkwartier

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl