ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Drie maanden voorwaardelijk voor Britten na 'geweldsexplosie' in vliegtuig

Vier Britten hebben een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 1000 euro gekregen voor een vechtpartij in een vliegtuig op Schiphol afgelopen mei. Het Openbaar Ministerie (OM) had vier maanden onvoorwaardelijke cel geëist.

De vier kregen ook twee dagen onvoorwaardelijke cel, maar die hebben ze al in voorarrest uitgezeten, meldt NH Nieuws.

De rechter legde een vijfde Brit een voorwaardelijke gevangenisstraf van veertien dagen en een geldboete van 500 euro op. Tegen één Brit is de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Twee groepen

De vechtpartij in het vliegtuig brak kort na de landing op Schiphol uit. Het vliegtuig was een paar uur eerder opgestegen vanuit Manchester.

De ruzie werd uitgevochten tussen een groep van vier en een groep van twee Britten. Ze werden alle zes aangehouden.

Racistische opmerkingen

De twee Britten zouden zich onder invloed van alcohol tijdens de vlucht hebben misdragen, zegt het OM. Ook zouden ze racistische opmerkingen hebben gemaakt richting de vier Britten.

Een van de twee zou uiteindelijk de eerste klap hebben uitgedeeld, waarna de situatie volgens justitie "compleet escaleerde en de agressor zelf slachtoffer werd van de vier mannen die hem vervolgens in elkaar sloegen".

Volgens de officier van justitie was er sprake van een zeer heftige geweldsexplosie, meldt AT5. "Een ordinaire knokpartij in het gangpad van een vliegtuig, waarbij volwassen mannen in razernij op iemand staan in te beuken alsof ze in een boksring staan."

Advertentie via Ster.nl