AFP
NOS Nieuws

Utrecht 'ontvriendt' Chinese provincie vanwege mensenrechtenschendingen

De provincie Utrecht wil een jarenlange vriendschapsband met de Chinese regio Guangdong verbreken. Het college van Gedeputeerde Staten noemt ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren door Peking een van de hoofdredenen om dat te doen.

Utrecht onderhoudt sinds 1995 goede betrekkingen met de economisch zeer belangrijke regio in het zuiden van China. Er wonen bijna 130 miljoen mensen en de economie van Guangdong heeft de grootte van die van Mexico.

Grote en kleine bedrijven

De gemeente liet de toen 25-jarige vriendschapsband begin 2020 evalueren door adviesbureau Equimira. Een van de conclusies was dat de relatie heeft geleid tot meer wederzijdse investeringen, culturele uitwisseling en samenwerking op onderwijsgebied. Grote en kleine Utrechtse bedrijven zijn op handelsmissie naar de regio geweest om contacten te leggen.

"Het beëindigen van de relatie zal een duidelijk signaal afgeven, waarmee evenwel de mogelijkheid maatschappelijke onderwerpen te bespreken zal verdwijnen", schreef het adviesbureau twee jaar geleden als een van de opties, nadat provinciale politici hadden gevraagd om een rapportage.

Volgende maand wordt het voorstel om de relatie te verbreken zeer waarschijnlijk goedgekeurd. Guangdong heeft dan nog vriendschapsverdragen met 49 andere regio's in de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl