ANP
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Zwollenaar vrijgesproken van bekladden tientallen treinstellen

Een 41-jarige man uit Zwolle is vrijgesproken van het bekladden van tientallen metro- en treinstellen in Zwolle. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man de treinstellen met graffiti heeft bespoten. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

Tussen augustus 2018 en juli 2020 zijn ruim honderd treinstellen en enkele metrostellen op het rangeerterrein in Zwolle met de teksten 'Sole' en 'Same' bespoten. Veel van deze graffiti kwamen qua stijl en vormgeving overheen. Ook stond er bij een groot deel van de werken een zogeheten 'tag', de handtekening van de graffiti-artiest, meldt RTV Oost.

Uit onderzoek is gebleken dat de man een prominente figuur is in de graffiti-wereld. Volgens het OM zijn alle teksten met hem in verband te brengen en is er voldoende bewijs tegen hem.

Dna en sleutels

Zo werden in maart 2020 op het terrein van de NS in Zwolle werkhandschoenen aangetroffen met dna van de verdachte, terwijl er ook graffiti was gespoten en een gat in het hekwerk van het terrein was geknipt.

Bij een doorzoeking van de woning van de Zwollenaar werden naast een grote hoeveelheid spuitbussen en stickers, met daarop de naam 'Sole' en 'Same', sleutels aangetroffen waarmee treinen en rangeerterreinen geopend kunnen worden.

Ook werd hij in 2018 aangehouden bij de A28 op verdenking van het aanbrengen van graffiti met de naam 'Same' langs die snelweg. In Duitsland is hij drie keer aangehouden na het bespuiten van materieel van openbaarvervoerbedrijven.

In Italië werd de naam 'Same' meerdere malen gezien in dezelfde periode dat de man er geld opnam. Verder is hij in het verleden veroordeeld voor soortgelijke feiten in onder meer Haarlem, Amsterdam en Zwolle.

Te weinig bewijs

De Zwollenaar heeft altijd ontkend. Tijdens de zitting verklaarde hij dat hij al jaren geen illegale graffiti heeft aangebracht. Hij beweerde zich tegenwoordig bezig te houden met het geven van graffiti-workshops aan onder andere scholieren.

Volgens de rechtbank is er te weinig bewijs om vast te stellen dat de man de treinstellen heeft bespoten.

Hoewel in het dossier onderdelen wijzen op zijn betrokkenheid bij de graffitiscene en het bespuiten van treinstellen, oordeelt de rechtbank dat dit niet genoeg is om hem te koppelen aan deze beschuldigingen. NS had een schadeclaim van 160.000 euro bij hem ingediend, maar omdat de man is vrijgesproken hoeft hij die niet te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl