EPA
NOS Nieuws

Oudste show verdwijnt van Broadway: Phantom sluit na 13.925 voorstellingen

The Phantom of the Opera gaat sluiten op Broadway. Op 18 februari volgend jaar is de laatste van de 13.925 voorstellingen.

Broadway heeft sinds de coronapandemie nog altijd te kampen met tegenvallende opbrengsten. Hoewel The Phantom nog geregeld een miljoen dollar per week binnenhaalt, is het ook een dure show met een grote cast, een orkest en grootse kostuums en sets. De producers durven het risico niet meer aan.

"Als producer droom je ervan dat je show voor altijd blijft doorgaan. In mijn voorstellingen van Cats werd immers ook jarenlang Now and Forever gezongen", kondigde Cameron Mackintoch de sluiting aan. "Maar uiteindelijk sluit elke show."

De makers zelf noemen Phantom of the Opera de show waar alle andere shows zich aan moeten meten:

'De show waar andere shows zich aan moeten meten'

De musical van componist Andrew Lloyd Webber opende in 1986 in de Londense West End. In 1988 opende de Amerikaanse versie op Broadway. Het was daar de eerste musical die meer dan 10.000 voorstellingen haalde.

Wereldwijd volgden edities in zeventien talen, waaronder het Nederlands tussen 1993 en 1996 in het Circustheater in Scheveningen. De show vertelt het verhaal van een misvormde componist die ondergedoken leeft in een operagebouw in Parijs en verliefd wordt op een nieuwe sopraan.

Als Phantom sluit is het in 1996 begonnen Chicago de langstlopende musical op Broadway, op de voet gevolgd door The Lion King uit 1997. In Londen is een revival van Phantom nog te zien tot maart volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl