De uitbraak van de darmbacterie EHEC betekent een grote schadepost voor de Nederlandse tuinbouw. De export van komkommers naar Duitsland is helemaal stil komen te vallen.

De sector lijdt hierdoor volgens het Productschap Tuinbouw miljoenen euro's schade per dag. Zo'n vijftig procent van de Nederlandse komkommers gaat naar onze oosterburen. Per week zijn dat meer dan twintig miljoen stuks.

Eind vorige week liep de vraag al sterk terug, zegt kweker Koos de Vries in het Drentse Erica. "Vrijdag en zaterdag waren er helemaal geen bestellingen en de verwachting is dat dit aan het begin van deze week niet anders is."

Bewijzen

De Vries begrijpt de ophef in Duitsland, maar is ervan overtuigd dat zijn komkommers gezond zijn. "Wij produceren wekelijks zeven- tot achthonderdduizend komkommers, waarvan de meeste naar Duitsland gaan. Dit kost ons een tot anderhalve ton per week."

De kweker hoopt dat het onderzoek in Duitsland snel uitwijst waar de bacterie vandaan komt. "Dan is het aan ons om te bewijzen dat er met onze komkommers niets mis is."

Het productschap bespreekt de kwestie vandaag met het ministerie van Landbouw.

Spanje

In Berlijn houdt de bondsregering vandaag crisisoverleg over de besmetting. Vermoed wordt dat de bacterie in komkommers uit Spanje komt, maar zeker is dat niet. Voorlopig adviseren de autoriteiten geen komkommers, tomaten en bladsla te eten.

De bacterie is moeilijk te bestrijden, doordat hij bestand is tegen veel antibiotica. Slachtoffers krijgen hevige diarree, buikkrampen, koorts, misselijkheid en nierfalen.

Darm

Het dodental door de bacterie staat op tien. In Hamburg is de ziekte vastgesteld bij 500 mensen, in heel Duitsland bij ruim 1000. De bacterie is ook opgedoken in Zweden en Denemarken. In Nederland heeft één vrouw de ziekte, na een bezoek aan Duitsland.

Mensen kunnen elkaar met de bacterie besmetten, zegt Roel Couthinho van het RIVM. "Het is een bacterie die in de darm voorkomt. Als iemand besmet is, kan de bacterie op bijvoorbeeld een huisgenoot worden overgebracht."

STER reclame