NOS Nieuws

Wekdienst 13/9: Marengo-proces gaat verder • Koning Charles in Noord-Ierland

Goedemorgen! Het grootscheepse liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi staat weer op de rol. En premier Rutte legt in Suriname een krans bij het monument voor de Decembermoorden.

Eerst het weer: In het noordoosten mogelijk eerst nog wat regen. Verder tot de avond droog met in het noorden geleidelijk ook soms zon. Vanavond in het zuidoosten kans op regen. Het wordt 20 tot 23 graden. De wind is zwak of matig uit het noorden. De komende dagen steeds frisser, met morgen in het zuiden kans op regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp gaat het liquidatieproces Marengo verder. In juni eiste het OM levenslang tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en vier medeverdachten. Marengo draait om onder meer zes huurmoorden.
  • Het is de tweede en laatste dag van het bezoek van premier Rutte en minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel) aan Suriname. Samen met de Surinaamse president Santokhi legt Rutte een krans bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Ook spreekt hij de leden van het Surinaamse parlement toe.
  • Koning Charles III woont in Noord-Ierland een rouwbijeenkomst bij voor zijn overleden moeder. Ook koningin-gemalin Camilla en premier Liz Truss zijn daarbij aanwezig. Vanavond wordt de kist van koningin Elizabeth van de Schotse hoofdstad Edinburgh naar Londen overgevlogen. De koningin zal in Londen in Buckingham Palace liggen, voordat ze woensdag naar Westminster Hall wordt overgebracht.

Wat heb je gemist?

De Oekraïense strijdkrachten hebben sinds begin deze maand zeker 6000 vierkante kilometer grondgebied heroverd op de Russen. Dat heeft de Oekraïense president Zelensky in een video gezegd. Het gaat om gebieden in het zuiden en oosten van Oekraïne. "De opmars van onze strijdkrachten gaat door", aldus de president.

Afgelopen zondag meldde de Oekraïense legertop dat militairen deze maand 3000 vierkante kilometer grondgebied hadden heroverd. Bij de operaties zouden vele Russen zich hebben overgegeven. Volgens een adviseur van Zelensky zouden zelfs zo veel Russische militairen de strijd hebben opgegeven, dat Oekraïne geen plaats meer heeft om ze vast te houden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Koopkracht al jaar onder druk, portemonnee niet opgewassen tegen inflatie: De koopkracht wordt dit jaar flink aangetast door de ongekend hoge inflatie. Het koopkracht verlies bedraagt 6,8 procent, werd eerder becijferd. Uit CBS-onderzoek blijkt dat huishoudens er vorig jaar gemiddeld ook al nauwelijks iets bij kregen.
  • Ombudsman: jongeren met een beperking gehinderd door overheid: Wetten en regels van de overheid zitten jongeren met een beperking in de weg. Zij lopen daardoor risico op langdurige financiële problemen, zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. De jongeren worden geconfronteerd met ingewikkelde wetten, administratieve rompslomp, onzekere inkomsten en weinig toekomstperspectief. "Wetten en regels moeten jongeren helpen en niet in de weg zitten", zegt Van Zutphen.
  • Emmy's voor Amerikaanse dramaserie Succession en Koreaanse Squid Game: De makers van de Amerikaanse serie Succession (HBO) hebben de Emmy voor 'beste dramaserie' in de wacht gesleept. De serie over de eigenaren van een fictief mediaconglomeraat kreeg de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs toegekend. Ook de populaire Koreaanse serie Squid Game (Netflix) viel in de prijzen: Lee Jung-jae won een award voor zijn hoofdrol, Hwang Dong-hyuk voor de regie.

En dan nog even dit:

In Australië is een 77-jarige man gedood door een kangoeroe die hij vermoedelijk als huisdier hield. De man werd thuis in de deelstaat West-Australië met hevige verwondingen aangetroffen door een familielid.

Toen de hulpdiensten arriveerden, konden zij vanwege het agressieve dier eerst niet bij de man komen. Agenten schoten de kangoeroe daarom dood.

Waarschijnlijk was het een wild dier dat de man in huis hield. Alleen in de Australische deelstaat Victoria mag onder strikte voorwaarden een kangoeroe als huisdier worden gehouden. De laatst bekende dodelijke aanval door een wilde kangoeroe in Australië was in 1936.

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl