Duizenden Schotten nemen afscheid van hun koningin
NOS Nieuws

Duizenden Schotten nemen afscheid van koningin Elizabeth in Edinburgh

Schotten nemen massaal afscheid van koningin Elizabeth in Edinburgh. De kist van de vorige week overleden vorstin werd vanmiddag in een rouwstoet door de stad naar de St Giles' Cathedral gebracht. De kathedraal is 24 uur lang opengesteld voor mensen die hun laatste eer willen bewijzen. Voor het gebouw staat een lange rij.

De koningin werd vanmiddag van het paleis Holyroodhouse, het koninklijke verblijf in Edinburgh, overgebracht naar de middeleeuwse kathedraal in de stad. Koning Charles liep achter de lijkwagen met Elizabeths drie andere kinderen, Anne, Edward en Andrew.

Langs de route stonden grote mensenmassa's om naar de rouwstoet te kijken. Drie betogers tegen de monarchie werden opgepakt voor het verstoren van de openbare orde. Ook gisteren, toen de kist van kasteel Balmoral naar Edinburgh werd gebracht, waren er duizenden mensen op de been.

Langs de route stonden duizenden Schotten om naar de rouwstoet te kijken:

Schotten nemen afscheid van koningin Elizabeth in Edinburgh

Na de herdenkingsdienst werden de deuren van de kathedraal geopend voor publiek. Daar ligt de koningin in een gesloten kist, met een Schotse koninklijke vlag, bloemen van het landgoed Balmoral en de Schotse kroon op de kist.

  • AFP
    Op de kist van Elizabeth ligt de Schotse koninklijke vlag, bloemen en de Schotse kroon
  • AFP
    Charles, Anne, Edward en Andrew lopen achter de lijkwagen van koningin Elizabeth
  • AFP
    De kathedraal waar koningin Elizabeth voor 24 uur ligt

Koningin Elizabeth is geliefd in Schotland, waar ze ook wel liefkozend "Queen of Scots" wordt genoemd. De koningin verbleef er gedurende haar regeerperiode vaak. Ze hield van de Schotse natuur en bezocht elk jaar de Highland Games. In de zomer verbleef ze in Balmoral Castle, waar ze de afgelopen maanden ook doorbracht en afgelopen donderdag overleed.

Na het afscheid in Schotland wordt de kist morgen overgevlogen naar Londen, waar het publiek vier dagen afscheid kan nemen van de koningin in Westminster Hall. De Britse regering waarschuwt dat mensen moeten rekenen op urenlange rijen. Volgens de krant The Times willen ruim 750.000 mensen afscheid nemen en kunnen de wachttijden oplopen tot twintig uur.

Uitvaart in Londen

De uitvaart vindt volgende week maandag plaats, op 19 september, in Westminster Abbey. Een dag daarvoor zal om 20.00 uur een minuut stilte gehouden worden in het Verenigd Koninkrijk.

Bij de uitvaart zullen veel politiek leiders en koninklijke families aanwezig zijn. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gaan erheen.

Advertentie via Ster.nl