Aanslag Zaventem in 2016
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 12/9: Premier Rutte naar Suriname • Proces aanslagen Brussel begint

Goedemorgen! In Brussel begint het proces tegen de daders van de IS-aanslag in Brussel, ruim zes jaar geleden. En premier Rutte brengt een tweedaags bezoek aan Suriname.

Eerst het weer: Vandaag wisselen zon en sluierwolken elkaar af. Het wordt 22 tot 25 graden. Vanavond en vannacht meer bewolking en in het noorden wat regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte begint aan een tweedaags bezoek aan Suriname, samen met minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
  • In Brussel begint het proces tegen de daders van de aanslagen in Brussel, in maart 2016. Terroristen van Islamitische Staat lieten bommen ontploffen op het vliegveld Zaventem en bij een metrostation. 35 mensen kwamen om het leven.
  • De kist met het lichaam van koningin Elizabeth wordt overgebracht naar St Giles' Cathedral in Edinburgh, waar het publiek haar een laatste eer kan bewijzen. In de avond zullen koning Charles en andere familie een wake bij de kist houden.

Wat heb je gemist?

De uitkomst van de verkiezingen in Zweden is nog niet bekend. In de eerste exitpoll had het linkse blok van premier Andersson een minieme voorsprong, maar met bijna 95 procent van de stemmen geteld liggen de rechtse partijen nu iets voor. De Zweedse kiesraad verwacht de uitslag op z'n vroegst woensdag.

Zeker is wel dat de sociaaldemocratische SAP van Andersson de grootste partij blijft. Maar de rechts-populistische Zweden Democraten boeken de grootste winst. De anti-immigratiepartij van Jimmie Akesson haalt vooralsnog bijna 21 procent van de stemmen binnen en wordt daarmee de op een na grootste partij van het parlement.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Carlos Alcaraz wint US Open en pakt nummer-één-positie op wereldranglijst: het belangrijke Amerikaanse tennistoernooi kreeg een pas 19 jaar oude winnaar, de Spanjaard Carlos Alcaraz. Hij won met 6-4, 2-6, 7-6 (1) en 6-3 van de Noor Casper Ruud. Het Spaanse supertalent neemt met zijn eerste grandslamtitel de eerste plaats op de wereldranglijst over van de Rus Medvedev. Hij is bij de mannen de eerste tiener die de ranglijst aanvoert.
  • ME maakt einde aan illegaal feest onder spoorbrug langs A2: zo'n honderd mensen vierden sinds gisterochtend een feest onder een spoorbrug bij de plaats Waardenburg in de Betuwe. De politie sommeerde hen om 18.00 uur om te vertrekken, maar dat deden ze niet. Uiteindelijk maakten vier pelotons ME met politiehonden een eind aan het illegale feest.
  • 'Stroom- en watertoevoer Oekraïense steden beschadigd door Russische aanvallen': meerdere steden en gebieden in Oekraïne hebben gisteravond en vannacht zonder stroom gezeten. In Charkov geldt dat voor meerdere delen van de stad. Volgens president Zelensky zijn de stroomstoringen het gevolg van doelbewuste Russische aanvallen op niet-militaire doelen. "Hun doel is om mensen af te sluiten van licht en verwarming."

En dan nog even dit...

Het vermoeden was er al langer, maar nu weten ze het zeker; het bladgoud op de Gouden Koets komt uit Suriname. In de uit 1898 daterende koets zijn zo veel mogelijk materialen uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden verwerkt. Bekend was al dat het hout uit Java komt en het ivoor uit Sumatra. Waar het bladgoud vandaan kwam, stond nog niet vast. Uit Suriname dus, zo toont onderzoek van het Amsterdam Museum nu aan.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl