Waterpolosters Oranje grijpen naast brons op EK, Spanje Europees kampioen

Waterpolosters Oranje grijpen naast brons op EK

De Nederlandse waterpolosters zijn op de EK naast het podium geëindigd. Oranje verloor in Split in de strijd om brons met 13-16 (4-5, 4-3, 4-2, 1-6) van Italië.

Beide ploegen maakten in de groepsfase veel indruk en kregen dan ook een forse tik toen ze in de halve finales werden verslagen. Nederland verloor van Spanje en Italië ging ten onder tegen Griekenland.

Gebrand op revanche scoorden Nederland en Italië er in het eerste kwart lustig op los, waarna Italië uitliep naar 8-5.

Twee maanden geleden speelden de twee teams op de WK ook om het brons en won Nederland. Toen boog Oranje na rust een 2-4 achterstand om in 7-5 voorsprong, nu was het bij rust al gelijk. Oranje liep uit naar 12-10 en leek de zaak volledig onder controle te hebben.

Verkeerde time-out

Toch ging het in de slotfase nog gruwelijk mis voor de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis. Bij een stand van 13-14 verloor Oranje de bal aan Italië waarna vanaf de Nederlandse bank gevraagd werd om time-out.

Dat mag echter niet wanneer je geen balbezit hebt waardoor Italië een penalty mocht nemen en deze benutte. Daarna was er geen tijd meer om de schade te herstellen.

De Spaanse waterpolosters wonnen vrijdagavond overtuigend van Griekenland in de finale (9-6).