NOS Nieuws

Amsterdamse drillrappers toch vrijgesproken van opruiing in videoclip

Twee Amsterdamse rappers die vorig jaar werden veroordeeld tot een taakstraf vanwege opruiing in een videoclip, zijn in hoger beroep vrijgesproken.

In hun videoclip Intensive Care rapten Jorra en Biggs Kaki strofen als "Ik blaas op je head want ik wil je go", lieten ze nepvuurwapens zien en maakten ze gebaren alsof ze iemands nek doorsneden. Opruiing, zo oordeelde de Amsterdamse rechtbank, want het nummer zou aanzetten tot geweld tegen hun 'opps' (rivalen).

Het was de eerste keer dat in Nederland rappers werden vervolgd én veroordeeld, louter voor gewelddadige teksten.

Het duo kreeg een taakstraf van 100 uur, ook omdat in het gewelddadige subgenre van de 'drillrap' volgens de rechtbank dreigementen in de muziek vaak worden omgezet in fysiek geweld. In de zomer van 2020 werd een 19-jarige Rotterdammer doodgestoken in Scheveningen, als gevolg van een ruzie tussen rivaliserende rapgroepen. Een soortgelijke vete leidde enkele maanden daarna tot steekpartijen in Almere en Amsterdam.

De videoclip waarom het nu gaat is in twee jaar tijd zo'n 28.000 keer bekeken:

Het Amsterdamse gerechtshof oordeelt nu in hoger beroep dat uit de tekst en de beelden niet "kan worden afgeleid dat de mannen anderen tot enig strafbaar feit wilden aanzetten".

Volgens het hof rappen de mannen eerder over hun eigen ervaringen, gevoelens, wensen en fantasieën. "Dat doen zij grotendeels in de eerste persoon enkelvoud of meervoud ('ik' en 'we'), terwijl de genoemde 'opps' evenmin concrete tegenstanders of doelwit zijn."

De rappers zijn in hoger beroep wel veroordeeld voor het zwaaien met een nepvuurwapen dat niet van een echte te onderscheiden is. Dat is verboden, en levert hen een geldboete van 550 euro op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl