NOS Sport••Aangepast

Nadal onderuit op US Open: 'Heb belangrijkere zaken aan mijn hoofd dan tennis'

Frances Tiafoe heeft in de achtste finales op de US Open voor een flinke verrassing gezorgd door Rafael Nadal uit te schakelen. De laatst overgebleven Amerikaan in het mannenenkelspel in New York versloeg de viervoudig kampioen met zijn kenmerkende krachttennis: 6-4, 4-6, 6-4, 6-3.

Tiafoe schakelt Nadal verrassend uit op de US Open

De 24-jarige Tiafoe geldt al jaren als een gevaarlijke speler die het met zijn kiezelharde slagen iedereen lastig kan maken. De nummer 26 van de wereld mist echter een constante factor, waardoor zijn grote doorbraak vooralsnog is uitgebleven.

Ook tegen de 36-jarige Nadal schoot het spel van Tiafoe soms alle kanten op, maar zodra hij in de problemen kwam, toverde de Amerikaan een weergaloze service of winner tevoorschijn.

Nadal richt zich nu op geboorte eerste kind

Nadal liet na de wedstrijd weten zich de komende tijd even niet met tennis bezig te gaan houden. De naderende geboorte van zijn eerste kind komt nu op de eerste plaats.

"Ik ga nu naar huis, want ik heb belangrijkere zaken aan mijn hoofd dan tennis. Ik wil het jaar afsluiten met iets heel moois en dat is mijn eerste kind", zei Nadal.

Rafael Nadal neemt afscheid van het US Open-publiek

Voor Nadal was het zijn eerste nederlaag van het seizoen op grandslamniveau. Hij won dit jaar de Australian Open en Roland Garros en gaf in de halve finales van Wimbledon op met een buikspierblessure.

Hij liet in het midden of hij dit jaar nog op de tennisbaan terugkeert. "Dat hangt er ook van af hoe het gaat in mijn persoonlijke leven. Dat gaat nu even boven mijn bestaan als prof. Ik heb wel wat te repareren en weet dus nog niet wanneer ik terugkeer. Ik moet er ook mentaal klaar voor zijn", aldus Nadal.

Schitterende punten

Nadal vond in het Arthur Ashe Stadium onvoldoende antwoord op de harde slagen van Tiafoe. De Mallorcaan maakte meer onnodige fouten dan normaal, maar nam in de vierde set nog een 3-1 voorsprong.

Tiafoe knokte zich terug en brak Nadal veelzeggend drie keer op rij. In de slotgame kwam de pupil van oud-prof Wayne Ferreira opnieuw met een aantal schitterende punten op de proppen, waarmee Nadal zich snel gewonnen moest geven.

"De afgelopen jaren was ik mentaal vaak niet klaar voor dit soort wedstrijden, maar vandaag heb ik ongelooflijk tennis gespeeld", glimlachte Tiafoe na afloop.

Tiafoe speelt in kwartfinales tegen Andrej Roeblev. De Rus was eerder op de dag een klasse beter dan de Brit Cameron Norrie: 6-4, 6-4, 6-4. Hij speelde in het Louis Armstrong Stadium een uiterst solide partij en haalde voor de derde keer de laatste acht op de US Open.

Nachtwerk Alcaraz

De als vierde geplaatste Carlos Alcaraz haalde voor het tweede jaar op rij de kwartfinales. De Spaanse tiener versloeg in een spannend gevecht met continu wisselende kansen de Kroatische oudgediende Marin Cilic: 6-4, 3-6, 6-4, 4-6, 6-3.

Cilic, in 2014 toernooiwinnaar, leek na de vierde set door te drukken, kwam een break voor, maar Alcaraz sloeg met vier games op rij direct hard terug. De 19-jarige Spanjaard kwam daarna niet meer in de problemen en serveerde om 02.24 uur lokale tijd de partij op love uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl