AFP
NOS NieuwsAangepast

Tientallen slachtoffers na aardbevingen in China en Afghanistan

In de Chinese provincie Sichuan zijn bij een aardbeving met een kracht van 6,8 zeker dertig mensen om het leven gekomen. Nog eens tientallen mensen raakten gewond, melden staatsmedia. De beving in het zuidwesten van China veroorzaakte ook aanzienlijke schade aan huizen, uitval van de elektriciteit en aardverschuivingen.

Ook in Afghanistan was vandaag een aardbeving. Tot nu toe zijn daar acht dodelijke slachtoffers gemeld. De beving had een kracht van 5,3 en was in de buurt van Jalalabad, een stad in het oosten van het land.

Regelmatig aardbevingen

Sichuan ligt aan de voet van het Tibetaanse Hoogland, een gebied waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden. In 2019 kwamen in het zuidwesten elf mensen om het leven. Volgens staatsmedia haalden reddingswerkers toen overlevenden onder het puin vandaan.

De beving van vandaag was volgens persbureau Reuters de zwaarste in de regio sinds 2017. De trillingen waren zo'n 200 kilometer verderop te voelen in Chengdu, de hoofdstad van de provincie. Daar zit op dit moment het grootste deel van de 21 miljoen inwoners in lockdown vanwege een corona-uitbraak.

Er is veel schade aan wegen door neergestorte stenen:

Tientallen slachtoffers na aardbeving Sichuan

Taliban-regering

In Afghanistan verwachten de autoriteiten dat het dodental nog verder oploopt. Er raakten verder negen mensen gewond.

Ook Afghanistan wordt geregeld getroffen door aardbevingen. Zo kwamen er in juni bij een aardbeving in het oosten meer dan 1000 mensen om en raakten ruim 1500 mensen gewond.

De ramp was ook een test voor de Taliban-regering. Veel internationale hulporganisaties verlieten na de machtsovername van de Taliban vorig jaar het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl