NOS Nieuws

Braziliaanse visser gered na 11 dagen in vrieskist op zee

Een Braziliaanse visser heeft elf dagen op de Atlantische Oceaan weten te overleven in een drijvende vrieskist. Zijn boot was begin vorige maand gezonken, maar de man kon nog net op tijd in de koelkast kruipen.

Romualdo Macedo Rodrigues was begin augustus voor de kust van Noord-Brazilië bezig met een vistocht die drie dagen moest duren, toen zijn houten bootje begon te zinken. Toen hij merkte dat zijn vrieskist bleef drijven, kon hij zichzelf daarmee ternauwernood in veiligheid brengen; Rodrigues kan namelijk niet zwemmen.

"Ik dacht dat mijn einde nabij was, maar godzijdank gaf God me nog een kans", vertelde hij Braziliaanse media bij terugkeer in zijn land.

Omsingeld door haaien

Zijn provisorische vaartuigje werd opgemerkt door haaien. "Ik dacht dat ze me zouden aanvallen", vertelt hij. "Ze omsingelden de vriezer, maar vertrokken."

Toen zeewater de vrieskist binnen begon te lopen, schepte hij dat er met zijn handen weer uit. Eten of water had hij niet. Toen er na elf dagen een schip in zicht kwam, was hij bijna te verzwakt om de bemanning te alarmeren. "Ik kon haast niks meer zien. Ik stak mijn armen omhoog en vroeg om hulp."

Bemanningsleden filmden hoe de visser aan boord werd gehesen:

Hij kreeg snel pap om aan te sterken. De visser bleek zo'n 450 kilometer te zijn afgedreven en werd voor de monding van de Surinamerivier uit het water gehaald.

Rodrigues bleek het naar omstandigheden goed te maken. Wel was hij uitgedroogd en 5 kilo afgevallen. Ook had hij wondjes door verbranding door de zon.

Aan wal in Suriname werd hij aangehouden door de politie omdat hij niet de juiste reispapieren had. Na zestien dagen mocht hij weer terug naar Brazilië, dit keer ging de reis per vliegtuig.

Het voelt volgens Rodrigues alsof hij uit de vrieskist opnieuw is geboren. "Het was een wonder", zei hij tegen de media. "Ik dacht dat ik het nooit zou kunnen navertellen, maar ik ben er nog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl