Europees ticket ADO na thriller

ADO Den Haag heeft zich na penalty's geplaatst voor de tweede voorronde van de Europa League.

Drie dagen na de 5-1 thuiszege op FC Groningen verloor de ploeg de uitwedstrijd in de finale van de play-offs met dezelfde cijfers. De penaltyserie werd met 4-3 gewonnen.

Groningen begon furieus en Tim Matavz was na al 39 seconden dicht bij 1-0. Na grote kansen voor Dmitri Boelykin en Lex Immers kopte Matavz de 1-0 in. Slecht uitverdedigen van Virgil van Dijk leidde de 1-1 van Immers in.

Direct na rust maakte Van Dijk zijn fout goed door te scoren uit een vrije trap; met dank aan de grabbelende Gino Coutinho, die er ook bij de 4-1 van Van Dijk (9 minuten later) niet goed uit zag.

Matavz van held tot schlemiel

Na de 4-1 verzuimde Boelykin ADO in veilige haven te loodsen, waarna een inzet van Matavz op de lat eindigde.

Pal voor tijd redde Mitchell Piqué op de doellijn, maar hij deed dat met zijn arm en kreeg rood; Matavz benutte de penalty en dwong zo op de valreep toch nog de verdiende verlenging af.

In die verlenging kopte ADO-verdediger Timotho Derijkck rakelings over, redde Coutinho moeizaam bij een inzet van Dusan Tadic en miste Matavz een grote kans op 6-1; hij schoot tegen Coutinho aan. Immers kopte nog voorlangs uit een hoekschop van Verhoek.

In de penaltyserie, waarin Aleksander Radosavljevic voor ADO en Tim Sparv voor Groningen niet wisten te scoren, miste uitgerekend Matavz de beslissende strafschop.

"Slecht voor je hart"

"Dit is slecht voor je hart", zuchtte ADO-trainer John van den Brom. "Maar het is zò mooi als je het dan toch nog haalt. Hier hebben we een heel jaar keihard voor gewerkt."

Ook ADO-middenvelder Lex Immers kon het opmerkelijke scenario in de Groningse Euroborg nog amper bevatten. "Hoe hebben we het zo ver laten komen? Ik had er echt geen rekening mee gehouden dat FC Groningen zo'n tweede helft zou spelen", vertelde Immers na afloop.

"Toen we ook nog een rode kaart kregen, dacht ik: Het is klaar, we gaan het niet halen."

De noodzakelijke penaltyreeks liep uiteindelijk goed af voor ADO Den Haag. "Toen Matavz miste, wist ik helemaal niet dat we al door waren", zei Immers. "Al die jongens renden opeens juichend weg. Tja, toen ben ik er maar achteraan gegaan. Pff, dit is niet normaal, man. Het was slopend, maar we hebben het gehaald."