NOS SportAangepast

Klaver en Visser naast Diamond League-podium, Duplantis wint eens niet

Visser en Klaver naast Diamond League-podium, Fraser-Pryce verliest op 100 meter

Lieke Klaver en Nadine Visser hebben geen onvergetelijke indruk achtergelaten bij de Diamond League-wedstrijden in Brussel. Klaver eindigde op de 400 meter als zesde, Visser finishte op de 100 meter horden als achtste.

Na wat vertraging wegens gehannes met het startpistool vertrok Klaver aanvankelijk goed uit het startblok. Maar met nog 200 meter te gaan, begon de motor te haperen. De laatste honderd meter was overleven. Met 50,87 bleef Klaver uiteindelijk ver verwijderd van haar persoonlijk record en beste seizoentijd van 50,18.

Lieke Klaver

Tegen het geweld van de Dominicaanse Fiordaliza Cofil, die met 49,80 een pr rende, was niet op te boksen. Femke Bol rende vorige week op de EK overigens sneller. Voor het Belgische thuispubliek was het persoonlijk record van hun landgenote Cynthia Bolingo - ze snelde naar 50,19 - nog een hoogtepunt.

Visser en Dobber in achterhoede

Nadine Visser had weinig in te brengen in het sterke deelnemersveld op de 100 meter horden. Met 12,88 kwam Visser niet in de buurt van de toptijd van 12,27 (tweede tijd ooit) gelopen door winnares Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico. De olympisch kampioene versloeg onder meer de Amerikaanse Kendra Harrison.

Op de 400 meter liep Jochem Dobber naar een tijd van 46,46 en kon zich met die tijd niet meten met onder meer de drie Belgische Borlée-broertjes, die een thuiswedstrijd liepen in Brussel. Kevin Borlée won met 45,72.

Armand Duplantis

Een ander opvallend resultaat van de avond kwam uit het polsstokhoogspringen. Want de Zweedse hoogvlieger Armand Duplantis werd verslagen. De wereldrecordhouder (6,21 meter) en olympisch kampioen kwam maar niet over een hoogte van 5,91 meter. Tot drie keer toe ging de lat eraf.

In goeden doen zweeft Duplantis fluitend over een lat die op zes meter hoogte ligt. Tot verbazing van Duplantis zelf lukte het niet. Ernest John Obiena uit de Filipijnen ging er met de winst vandoor, hij ging als enige wel over 5,91 meter. Nederlander Rutger Koppelaar eindigde als vierde (5,71 meter), nadat hij drie keer fout was gesprongen op 5,81.

Wellicht dat Duplantis met zijn hoofd al bij zijn nieuwste uitdaging zat: een sprintduel met de Jamaicaanse sprintkoningin Shelly-Ann Fraser-Pryce. Een dag voor de Diamond League-wedstrijden daagden de twee topatleten elkaar uit. "Volgend jaar in Brussel: ik tegen Shelly-Ann", zei Duplantis.

Fraser-Pryce is op de 100 meter in ieder geval wel te kloppen, bleek vrijdagavond. Ze verloor dit seizoen nog geen enkele race over 100 meter maar vrijdag bleek haar landgenoot Shericka Jackson met 10,73 net wat sneller. Het scheelde 0,01.

Bijzondere prestaties bij speerwerpen en hoogspringen

Bij het speerwerpen ging er een golf van opwinding door het stadion toen de Amerikaanse Kara Winger de speer 68,12 meter ver gooide. De verste worp van het jaar en de twaalfde worp aller tijden. Ook toen de Oekraïense hoogspringster Jaroslava Mahoetsjich over 2,05 meter sprong, ging het publiek even staan. Slechts negen atleten sprongen ooit hoger. Ze waagde ook nog een poging om het wereldrecord van 2,10 meter te evenaren, maar dat lukte niet.

In Brussel werd ook nog een aanval gedaan op het werelduurrecord van de Engelsman Mo Farah. Dat mislukte net: met 21.250 meter kwam de Keniaan Sabastian Sawe 80 meter tekort om het record te breken.

Het Diamond League-seizoen is bijna voorbij. Op 7 en 8 september vindt de Diamond League-finale plaats in Zürich, daar zal Femke Bol weer te zien zijn op de 400 meter horden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl