NOS Nieuws

'Politici moeten minder bezig zijn met gedoe en meer actie ondernemen'

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Het vertrouwen van Nederlanders in de politiek blijft laag, bleek vandaag uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). "Houd kritische burgers aangehaakt", roept het SCP de politiek op, vlak voor het einde van het zomerreces.

Hoe ze weer meer vertrouwen in de politiek zouden kunnen krijgen, is voor mensen op Utrecht Centraal lastig te beantwoorden.

Ahmed Aydogdu (28) uit Almere:

"Ik hou me niet zo met politiek bezig. Wat ik jammer vind, is als mensen gewoon kunnen werken, maar van een uitkering leven. Overal wordt geschreeuwd om mensen, maar sommigen zijn gewoon te lui om te werken. Dat zou beter gecontroleerd moeten worden.

Zelf heb ik rugklachten. En ik werk totdat ik erbij neerval. Ik heb allerlei medicatie geprobeerd, artsen kunnen er niet achter komen wat er aan de hand is. Hiervoor zat ik als zzp'er in de technische dienst. Ik onderhield turbines en werkte veel bij Tata Steel. Ik verdiende stukken beter dan nu als taxichauffeur. Maar mijn rug zei 'nee'. Ik heb nu minder pijn en vind het werk met klanten leuk.

Ik hoef niks van de staat. Dan komt er een paar jaar later een papiertje dat ik te veel heb gekregen. Maar ik ken genoeg mensen die denken: waarom zou ik werken als ik met een uitkering precies hetzelfde krijg zonder iets te doen? Ik weet niet op wie ik zou moeten stemmen. Ze zeggen toch dat ze iets gaan doen, en doen het dan niet."

Ahmed Aydogdu (foto niet op Utrecht Centraal maar bij station Hilversum)

Alinda van Ankum (47) uit Maastricht:

"Mijn vertrouwen in de politiek is gemiddeld. Ik zou het kabinet een 6 geven. Ze reageren niet heel alert vind ik, zoals in de stikstofcrisis en in de asielopvang. Mijn grootste zorgen gaan over klimaat en wonen. Er moeten genoeg woningen voor iedereen zijn, ook voor asielzoekers.

Politici moeten minder bezig zijn met onderling gedoe en elkaar vliegen afvangen en meer actie ondernemen. Mijn vertrouwen is hoger geweest, het gaat een beetje op en neer. Ik vond het bijvoorbeeld goed dat Sigrid Kaag kwam, maar die kwam ook vroeg in gedoe terecht. Ik heb in het verleden gestemd op verschillende partijen, afhankelijk van de lijsttrekker."

Alinda van Ankum

Maarten van Grieken (69) uit Uithoorn:

"Ik heb hélemaal geen vertrouwen in de politiek. Vooral niet sinds de toeslagaffaire. Wees eerlijk, open, en lak niet alles zwart! Als ik een fout maak op mijn werk, moet ik me ook verantwoorden. Ik heb de laatste keer niet gestemd, omdat ik niet zag wat partijen zouden kunnen veranderen. Nu zou ik op JA21 stemmen, of misschien op de BBB.

Ik ben gepensioneerd buschauffeur en rij nu lease-auto's door het land. Met deze dure gas en elektra komen heel veel mensen in de problemen. De inflatie is te hoog, daar moet compensatie voor komen. Anders weet ik niet hoe mensen moeten leven. Ik nog wel, maar gezinnen? Bedrijven moeten zwaarder belast worden. Sommige bedrijven worden alleen maar rijker, en de mensen worden alleen maar armer."

Maarten van Grieken

Ermioni (23) uit Utrecht:

"Er gebeuren veel slechte dingen in Nederland en ik merk geen verbetering. Terwijl Nederland een land is waar we geluk mee hebben, qua school, kansen, werk, inkomen. Ik heb geen vertrouwen dat het kabinet iets verandert, dat heb ik eigenlijk nooit gehad. Elke school zou een psycholoog of jongerenwerker moeten hebben. Ik kan zelf met mijn ouders praten, maar veel kinderen kunnen dat niet, omdat er een taboe heerst, of hun ouders begrijpen dingen niet. Zij hebben iemand nodig die ze gewoon eens per week of eens per twee weken kunnen zien.

De politiek moet het woningtekort aanpakken. De prijzen van particuliere woningen zijn belachelijk. Welk persoon met een normale baan, of dat nu in de supermarkt of drogist is, kan 1500 euro per maand betalen exclusief gas en licht? Ik woon nu nog met mijn overgrootmoeder in huis, die ziek is. Ik slaap met haar op een kamer, het huis is veel te klein. Jongeren willen hun eigen leven. Ik heb zelf MS, maar mijn urgentieverklaring is niet goedgekeurd dus krijg ik geen voorrang voor een sociale huurwoning."

Ermioni

Hans Dorrestein (64) uit Utrecht:

"Ik heb vertrouwen in het hele politieke bestel. Dat is het enige waaraan we ons nog kunnen vasthouden. Maar het wordt wel tijd voor iets anders. Ik vind dat het kabinet de oren laat hangen naar de hardste schreeuwers, zoals boeren en populisten. Ik heb altijd op GroenLinks en voorgangers daarvan gestemd. Armoedebeleid en vreemdelingenbeleid moeten humaner vind ik, de verdeling moet beter.

Het hoort bij een democratie dat je niet altijd je zin krijgt. Als je geen vertrouwen in de politiek hebt, waar heb je dan wel vertrouwen in? Dat wordt dan een andere politieke partij waarschijnlijk, maar dan is dat toch ook weer de politiek. Maar dat de gaswinning in Groningen en de toeslagenaffaire het vertrouwen in politici en politieke partijen hebben geschaad, begrijp ik."

Hans Dorrestein

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl