NOS Sport

US Open-stunt Van Rijthoven tegen Ruud blijft uit, alleen Brouwer nog in toernooi

Van Rijthoven biedt toptienspeler Ruud knap tegenstand op US Open

Na Botic van de Zandschulp is ook de ongeplaatste Tim van Rijthoven er niet in geslaagd om de derde ronde te bereiken van de US Open. Hij bood knap tegenstand tegen wereldtopper Casper Ruud, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de Noorse nummer zeven van de wereld: 7-6 (4), 4-6, 4-6 en 4-6.

Van Rijthoven zat goed in de wedstrijd en deed in veel gevallen niet onder voor de als vijfde geplaatste Noor. Maar op beslissende momenten bleek Ruud toch net iets effectiever dan de Nederlander, die eerder deze zomer opzien baarde door uit het niets het grastoernooi van Rosmalen te winnen en op Wimbledon de vierde ronde te halen.

"Ik ben redelijk teleurgesteld", zei Van Rijthoven. "Ik had het gevoel dat er heel veel meer in zat dan ik heb laten zien. Ik heb veel kansen gekregen, zelf te afwachtend gespeeld en op de belangrijke momenten voor mijn doen niet goed geserveerd."

Bekijk hier de volledige reactie van Tim van Rijthoven:

Van Rijthoven kan met grote jongens mee: 'Dit meetmoment is heel positief'

Vorig jaar haalde Ruud de derde ronde niet, hij werd toen in de tweede ronde verslagen door Van de Zandschulp. Van Rijthoven kon die stunt dus niet herhalen. De enige Nederlander die nu nog in het toernooi zit is debutant Gijs Brouwer.

Winst in tiebreak

Van Rijthoven moest al in de derde game van de wedstrijd een break slikken, maar brak meteen terug: 2-2. Daarna serveerden beide heren ijzersterk, met als gevolg een tiebreak. Ook daarin waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Maar het was Van Rijthoven die de tiebreak ijskoud naar zich toe wist te trekken met 7-4.

Ook in de tweede set moest de 25-jarige Roosendaler al vroeg breakpoints wegwerken, maar hij deed dat met verve. Bij 4-3 kreeg hij zelf twee mogelijkheden om Ruud te breken. De Noor werkte die goed weg, brak vervolgens Van Rijthoven en serveerde de tweede set eenvoudig uit.

Kansen om te breken

Voor Van Rijthoven was dat zure setverlies geen reden om het hoofd te laten hangen, hij startte sterk aan de derde set. Toch moest hij in de vijfde game een break toestaan. Hij kreeg bij 4-3 de kans om die recht te zetten, maar benutte die mogelijkheid niet. Ruud serveerde de set vervolgens uit en kwam zo op een 2-1 voorsprong.

In de vierde set was het Van Rijthoven die de eerste breakkansen kreeg. Die overleefde Ruud. Andersom greep de Noor zijn breakkans in de zevende game, waarbij Van Rijthoven ook nog geblesseerd leek te raken. Ruud hielp de winnaar van het grastoernooi in Rosmalen overeind.

"Ik heb het idee dat als ik fit ben, ik het zo'n jongen echt superlastig kan maken. En eigenlijk misschien zelfs kan winnen. Voor mij is dit meetmoment heel positief", aldus Van Rijthoven. "Als je het glas halfvol bekijkt, is het al met al een goede ervaring geweest."

Van Rijthoven wist vervolgens wel zijn service te behouden, maar Ruud ook. En dat betekende een verlies in vier sets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl