Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden het kruispunt van de Boelelaan en Beetthovenstraat op de Zuidas
NOS Nieuws

Rechtbank: Halsema had klimaatdemonstranten niet in bussen mogen zetten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema had ongeveer 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion in 2020 niet in bussen naar een ander deel van Amsterdam mogen afvoeren. De burgemeester gaf daar in september van dat jaar opdracht toe, toen de demonstranten op de Zuidas protesteerden tegen het klimaatbeleid.

Ondanks meerdere waarschuwingen weigerden zo'n 150 van hen te vertrekken. Daarop gaf Halsema de politie opdracht tot 'bestuurlijke verplaatsingen'. De demonstranten werden in bussen gezet en daar enige tijd in vastgehouden. Pas toen de bussen in Amsterdam-Noord aankwamen, mochten de demonstranten de bus verlaten. Eén van de demonstranten zat uiteindelijk anderhalf uur in een bus.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van 'vrijheidsontneming', op basis van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dat het maar om een korte periode ging - zoals de gemeente had aangevoerd - maakt volgens de rechtbank niet uit. "Wat de rechtbank doorslaggevend acht is de feitelijke opsluiting", staat in het vonnis.

'September Rebellie'

Onder de noemer 'September Rebellie' organiseerde Extinction Rebellion tussen tussen 17 en 22 september 2020 een reeks acties in Amsterdam. Volgens de gemeente was duidelijk dat de actie op 18 september in de omgeving van de Zuidas zou zijn, maar was niet precies duidelijk waar deze zou plaatsvinden. De gemeente voerde aan dat er daarom vooraf geen toegespitste maatregelen genomen konden worden.

Toen een aantal demonstranten zich op een kruispunt aan het asfalt had vastgelijmd en zich aan elkaar en aan lantaarnpalen had vastgemaakt, gaf de gemeente een noodbevel uit, uit angst voor verkeersproblemen.

Dat Halsema de demonstratie middels het noodbevel beëindigde was terecht, oordeelde rechtbank. Maar volgens de rechters ging het te ver om de demonstranten in bussen te zetten. Aan Het Parool laat actiegroep Extinction Rebellion weten blij te zijn met de uitspraak, burgemeester Halsema wilde niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl