Het station van Rotterdam was door de staking van afgelopen vrijdag vrijwel uitgestorven
NOS Nieuws

NS: morgen geen treinen in Noord-Holland, staking ook elders merkbaar

In het grootste deel van de provincie Noord-Holland rijden morgen de hele dag vrijwel geen treinen, meldt de NS. Het is de derde dag van de estafettestaking die de vakbonden houden om een betere cao af te dwingen.

Net als op de twee stakingsdagen vorige week probeert de NS naar eigen zeggen zo veel mogelijk treinen in de rest van het land wel te laten rijden. Die rijden tot de stations Voorhout, Almere Oostvaarders, Amsterdam Bijlmer ArenA en Utrecht Centraal en weer terug. De aangepaste dienstregeling is te zien in de reisplanner van de NS.

Alternatief vervoer

Er worden in Noord-Holland geen vervangende bussen ingezet. De NS adviseert mensen die in, naar of vanuit Noord-Holland willen reizen alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen.

Schiphol blijft wel bereikbaar; er rijden beperkt treinen tussen de luchthaven en Utrecht. Toch adviseert de NS ook deze reizigers om op een andere manier naar Schiphol te gaan.

Het spoorbedrijf waarschuwt dat de effecten van de staking in de regio Noordwest ook in de rest van het land merkbaar zullen zijn. Het kan zijn dat reizigers langer moeten wachten of vaker moeten overstappen.

Ook het internationale treinverkeer heeft last van de staking. Zo rijden Thalys en Eurostar niet; de intercity naar Brussel rijdt alleen vanaf Rotterdam. De ICE naar Frankfurt rijdt morgen wel drie keer vanuit Amsterdam.

Meer stakingen

Dinsdag en woensdag hebben de vakbonden ook stakingen op het programma staan. Dinsdag komt het treinverkeer stil te liggen in de NS-regio Midden, woensdag in de regio's Zuid en Oost.

Als de NS de cao-eisen van de bonden dan nog niet heeft ingewilligd, volgt er mogelijk een landelijke staking. De bonden eisen onder meer koopkrachtverbetering, meer pensioenopbouw en betere roosters.

De NS zegt de zorgen van de medewerkers over hun koopkracht en de balans tussen werk en privé goed te begrijpen, maar zegt zelf veel last te hebben van de krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en tegenvallende reizigersaantallen. Toch ziet het bedrijf "voldoende aanknopingspunten" om verder te praten over een nieuwe cao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl