ANP
NOS Nieuws

'Vrijlating in zicht voor tot levenslang veroordeelde moordenaar Appie A.'

De tot levenslang veroordeelde supermarktmoordenaar Appie A. komt naar verwachting vrij. A. werd midden jaren 90 veroordeeld voor het doodschieten van twee medewerkers van de Albert Heijn in Oosterbeek bij een overval in mei 1990. Een derde vakkenvuller die werd neergeschoten, werd blijvend invalide.

Het nieuws over de waarschijnlijke vrijlating komt uit de podcast Appie van het AD en De Gelderlander. Nabestaanden van de slachtoffers zeggen daarin dat ze van het ministerie van Justitie en Veiligheid te horen hebben gekregen dat A. wordt voorbereid op een terugkeer in de samenleving. Hij zou daarom zijn overgeplaatst naar een tbs-kliniek, in voorbereiding op proefverlof.

Volgens podcastmaker Marc Adriani zijn de nabestaanden helemaal niet blij met de mogelijke gratie en doen ze daarom voor het eerst in 32 jaar hun verhaal. Ze hopen de vrijlating daarmee te voorkomen.

Minister bepaalt

Tot voor kort was levenslang ook echt levenslang, maar sinds 2017 krijgen levenslanggestraften na 25 jaar cel een herbeoordeling. De minister bepaalt daarna of iemand in aanmerking komt voor gratie. A. heeft die beoordeling volgens de podcast al gehad en op basis daarvan zou minister Weerwind voor Rechtsbescherming hebben besloten dat A. zich mag voorbereiden op vrijlating.

A. wist gedurende enkele jaren na de overval uit handen van de politie te blijven. Hij vluchtte naar Chili, waar hij in 1993 werd vastgezet. In het najaar van 1994 werd hij naar Nederland uitgewezen en kwam hij geblinddoekt aan op Schiphol. Een half jaar later kreeg hij levenslang.

Meer weten over levenslang gestraften? Zoals het verschil tussen Nederland en andere landen en waarom levenslang onder druk van Europa binnenkort misschien geen levenslang meer is? Bekijk dan deze video van NOS op 3:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl