Formule 1 seizoen 2022
NOS Sport

Audi doet in 2026 zijn intrede in Formule 1 en lijkt Sauber te willen overnemen

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Audi zal in 2026 zijn opwachting maken in de Formule 1. De dochter van de Duitse autofabrikant Volkswagen gaat intensief samenwerken met een van de bestaande teams of zelfs overnemen. Om welke renstal het gaat is nog onbekend, maar het lijkt te gaan om Sauber, dat nu overigens als Alfa Romeo over de circuits scheurt.

Alfa Romeo beëindigt na komend seizoen in de Formule 1 de samenwerking met Sauber. Het Italiaanse automerk was de afgelopen jaren aan de Zwitserse renstal verbonden. Alfa Romeo keerde vier jaar geleden terug in de Formule 1 als motorleverancier van Sauber. Een jaar later ging het team Alfa Romeo Racing heten.

De aankondiging van Audi heeft alles te maken met het nieuw motorreglement voor de Formule 1. Vanaf 2026 rijden de coureurs in auto's met schonere motoren en neemt het elektrisch vermogen van de wagens toe.

De internationale autosportbond FIA wil de sport verduurzamen en poogt vanaf 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Om bij die doelstelling in de buurt te komen, moeten de motoren op duurzame brandstof gaan draaien.

'Logische stap'

Audi laat bij monde van topman Markus Duesmann weten dat deze aspecten de doorslag hebben gegeven om in de koningsklasse van de autosport te stappen. "Racen zit in ons dna. Le Mans, Dakar, Formule E, rally, overal hebben we successen geboekt met elektrisch aangedreven auto's en nu ook in F1. Het is voor ons een logische volgende stap."

Audi-topman Markus Duesmann

Dat de Formule 1 beoogt in 2030 CO2-neutraal te zijn, is cruciaal geweest voor Audi, benadrukt Duesmann. Een ook het ingevoerde budgetplafond speelde een rol. "Dat maakt het lucratiever en interessanter voor ons."

Hoewel de geruchtenmachine wijst in de richting van Sauber beweert Duesmann dat Audi nog geen renstal op het oog heeft. "We hebben wel al met diverse teams gepraat. Het is logischer om een Audi-motor in een bestaand team te bouwen. Je start in deze sport veel gemakkelijker met een bestaande auto, een bestaand chassis en een bestaand team."

Een showmodel Audi Formule 1 na de aankondiging van deelname aan F1 in aanloop naar de eerste training voor de Grand Prix van België

De verwachting is overigens dat Porsche, dat eveneens tot de Volkswagen-familie behoort, vanaf 2026 de motorleverancier wordt van Red Bull Racing, het team van wereldkampioen Max Verstappen. Red Bull moest afgelopen winter afscheid nemen van de Japanse motorbouwer Honda en heeft de krachtbron nu in eigen beheer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl